Na području FBiH izdat žuti meteoalarm zbog teškog stanja s požarima

Na području FBiH izdat žuti meteoalarm zbog teškog stanja s požarima
Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje cijele Federacije BiH, saopćeno je iz Federalne uprave Civilne zaštite u izvještaju za protekla 24 sata.

Aktivni su požari na Čvrsnici i Hodbini na području grada Mostara.

Na lokalitetu Drežnica - Batačke lazine, na padinama Čvrsnice, na nepristupačnom terenu gori šuma munike i bukve. Požar se širi u dva pravca, prema Velikoj borovoj glavi i Posušju.

Helikopter Oružanih snaga BiH jučer je djelovao od 7.40 i do 12.30 sati na širokom požarištu. Poslije toga je upućen na remont. Spašena je jedna planinska koliba. Vatrena linija nije prešla put za Pločno zahvaljujući i vatrogascima iz Posušja koji su nadgledali kritični dio puta. Na požarištu su vatrogasci iz Jablanice i Posušja te radnici Šumarstva koji prate stanje.

Po riječima šumara, stanje na požarištu Čvrsnice je veoma teško i prijeti opasnost da požar uđe u visoku šumu munike na području Mrkušin Gvozd, jedno od najvećih staništa munike u Bosni i Hercegovini.

Požarište Dretelj u općini Čapljina nadzire se do daljnjeg i natapaju se rubni dijelovi borove šume. 

Požar na lokaciji Javorika u općini Konjic ne širi se dalje, ali je na lokaciji Donje selo – Vinište – Gašići aktivan i teško ga je kontrolisati zbog guste šume i strmog terena. Vatra se kreće prema Gašića kućama i postoji opasnost da za kratko vrijeme budu ugrožene kuće i druga imovina. Vatrogasci i radnici Šumarstva "Prenj" ulažu nadljudske napore da lokaliziraju vatru.

Sinoć u 19 sati je šumar prijavio požar u rejonu Raketnice - Lukomir, gdje gore trava i nisko rastinje, a teren nepristupačan za gašenje.

U općina Stolac i dalje gori kod mjesta Bačnik, ali vatra ne prijeti kućama. Širi se nepristupačnim terenom prema Kruševu. Vatrogasci i lokalno stanovništvo nadziru požar.                                                                                   

U općini Posušje su vatrogasci i šumari gasili požar na Čvrsnici, ali je još aktivan i nije pod kontrolom.

Vatrogasna jedinica općine Visoko uz velike napore je ugasila požar na niskom rastinju u mjestu Kula Banjer, koji je prijetio da zahvati repetitior.  Za gašenje su korišćeni sva raspoloživa tehnika i ljudstvo. 

Širi se vatra koja danima bukti u visokoj šumi na planini Jadovnik u općini Drvar. Ugrožava i vodno zaštitno područje cijele općine. I dalje postoji velika potreba za gašenje helikopterom jer je teren nepristupačan i zagađen minama.

Jučer je prijavljen požar na području planine Vitorog između općina Glamoč i Kupres, gdje gore trava i nisko rastinje. Nadziru ga radnici Šumarije Glamoč.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije