Čudo u BiH: Na obale Sane doletjele mandarinske patke

Radiosarajevo.ba
Čudo u BiH: Na obale Sane doletjele mandarinske patke
Foto: Nezavisne novine / Mandarinske patke

U blizini ušća rijeke Zdene u Sanu, u samom centru Sanskog Mosta, odnedavno se može vidjeti mala kolonija mandarinskih pataka, koje su neuobičajene za naše podneblje. 

Ove patke se po izgledu značajno razlikuju od autohtonih divljih pataka i nikada se u ranijem periodu nisu mogle primijetiti na ovim prostorima.

Inače, mandarinska patka smatra se najšarenijom patkom na svijetu, srednje je veličine i pripada grupi istočnoazijskih pataka te je blisko povezana sa sjevernoameričkom patkom.

Ornitolozi kažu kako je ova vrsta nekada bila veoma rasprostranjena u istočnoj Aziji, ali veliki izvoz i uništavanje njenog šumskog staništa su smanjili populaciju u istočnoj Rusiji i Kini na ispod 1.000 parova u svakoj zemlji, dok se smatra da u Japanu još ima oko 5.000 parova.

U tradicionalnoj kineskoj kulturi, mandarinska patka predstavlja zajednički život jednog para i smatra se simbolom bračne ljubavi i vjernosti, pišu Nezavisne novine.

U drevnoj Kini smatralo se prestižnim imati ove ptice na privatnim imanjima, a to zadovoljstvo nije bilo jeftino i dostupno je bilo samo aristokratama. Mandarini su predstavnici kineskog plemstva, obučeni u elegantnu i raznobojnu odjeću, pa je u njihovu čast, mandarinska patka dobila svoje ime.

Živi blizu rijeka u malim jatima, a kada se sezona gniježđenja završi, često se zna pridružiti jatima drugih pataka, s kojima živi u slozi i harmoniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije