Na Manjači predstavljena nova vrhunska oprema za obuku Oružanih snaga BiH

2
Radiosarajevo.ba
Na Manjači predstavljena nova vrhunska oprema za obuku Oružanih snaga BiH
FOTO: MOD BiH / Na Manjači predstavljena nova sredstva za obuku OS BiH

Dosadašnji razvoj Središta za borbenu obuku Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine na Manjači, ostvaren kroz partnerstvo i potporu Vlade Ujedinjenog Kraljevstva danas je predstavljen javnosti.

"Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo je nabavu inovativne opreme poput automatiziranih meta za bojevo gađanje, vježbovnog mobilnog sela za urbanu borbu i pametnog videonadzora, kao i profesionalnu obuku instruktora. To će omogućiti veću sigurnost i realističniju obuku pripadnika OS BiH te pomoći OS BiH da bolje primjene agendu 'Žene, mir i sigurnost' u svoje vježbe i operacije. Time ovaj vojni lokalitet postaje jedinstven u regiji", saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Uz ministra obrane BiH Sifeta Podžića, prezentaciji su nazočili britanski veleposlanik u BiH Matt Field, načelnik Zajedničkog stožera OS BiH general-pukovnik Senad Mašović sa zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem, zapovjednik NATO Stožera Sarajevo brigadni general Eric Folkestad, zamjenik zapovjednik EUFOR-a u BiH brigadni general Szilard Gerofi, pomoćnici ministra obrane BiH i članovi generalskog zbora OS BiH te ostali uzvanici.

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

Mahir Mešalić zatražio da se odgodi odluka o imenovanju sudije do mišljenja Venecijanske komisije

"Nova sredstva će omogućiti još lakše postizanje visokih profesionalnih i borbenih standarda u obrani od različitih suvremenih prijetnji, interoperabilnost s vojskama NATO-a, ali i još bolju pripremu za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama", rekao je Podžić i dodao da je "pomoć Ujedinjenog Kraljevstva još značajnija kad se zna da zbog različitih političkih okolnosti u državi, potpora dostizanju dovoljnog vojnog budžeta nije stabilna te naši pripadnici rade u okolnostima vrlo niskog nivoa finansiranja".

Field je istakao da je Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročni partner OS BiH te se OS BiH zahvalio na vrhunskom profesionalizmu i službi u javnom interesu.

"Oni predstavljaju najbolje što ova zemlja ima", rekao je Field.

 Na Manjači predstavljena nova sredstva za obuku OS BiH - undefined

FOTO: MOD BiH:  Na Manjači predstavljena nova sredstva za obuku OS BiH

Načelnik ZS OS BiH general Mašović je naglasio da investiranje u OS BiH predstavlja investiranje u bolju budućnost.

"Od izuzetne je važnosti pomoć u nabavi suvremenog pokretnog sustava radiokontroliranog strelišta te nabavi objekata za obuku za borbu u urbanom području. Ovime je znatno podignuta sposobnost OS BiH kada je u pitanju vatrena obuka i sada se možemo pohvaliti da posjedujemo jedan od najsuvremenijih sustava radio kontroliranog strelišta. U isto vrijeme, montažno-demontažni objekti za obuku za borbu u urbanom području će omogućiti uježbavanje pripadnika OS BiH za izvođenje vojnih operacija u urbanom području, koje se često odvijaju u uvjetima asimetričnog ratovanja, gdje je protivnik najčešće izmješan sa civilnim stanovništvom", izjavio je general Mašović

Dodao je da se ovom pomoći, ubrzava i realizacija dijela partnerskih ciljeva BiH u okviru programa "Partnerstvo za mir" - partnerski cilj Kombinirane operacije u urbanim područjima.

General Folkestad je naglasio da novi kapaciteti SBO-a predstavljaju značajan doprinos izgradnji sposobnosti OS BiH.

"Ovo je podsjetnik da je međunarodna zajednica posvećena BiH i njenim jedinstvenim OS", naveo je on i dodao da kao zemlja Partnerstva za mir, BiH uživa punu potporu NATO-a i njegovih 30 zemalja saveznica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije