Na kolegiju SDA o pritvoru Amira Zukića, reviziji, izborima u Stocu...

Fena/Radiosarajevo.ba
Na kolegiju SDA o pritvoru Amira Zukića, reviziji, izborima u Stocu...
U Sarajevu je održana sjednica Kolegija Stranke demokratske akcije (SDA) u centrali SDA.

Govorilo se o više aktuelnih pitanja u Bosni i Hercegovini. Moguće teme su revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije, politička situacija u zemlji, izbori u Stocu, ali i hapšenje generalnog sekretara stranke Amira Zukića.

Bakir je nedavno kratko prokomentirao hapšenje Zukića, te rekao da je svako je nevin dok se ne dokaže suprotno.

"Moramo vjerovati našem pravosuđu", kazao je Izetbegović, te dodao da će se o ovome znati uskoro više.

Izetbegović je na večerašnjem kolegiju SDA rekao da očekuju da Tužilaštvo i Sud stvari urade profesionano, brzo i nepristrasno u skladu sa zakonom, te je podsjetio na prethodnu izjavu i princip da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno.

"Nadamo se da će uspjeti dokazati svoju nevinost", rekao je Izetbegović.

Kako je Općinski sud u Sarajevu odredio jednomjesečni pritvor za Amira Zukića i njegovog vozača Seida Fazlagića, na kolegiju se govorilo o tome ko će zamijeniti generalnog sekretara SDA dok je ovaj u pritvoru.

"Neko mora da potpisuje, pa će neko morati biti ovlašten stoga smo donijeli odluku. Za mjesec ćemo vidjeti šta dalje", dodao je Izetbegović.

On je prokomentirao i sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH, te dodao da na sjednicu neće doći ako je Ivanić ne definira na pravi način, kao i da neće učestvovati u njoj ukoliko iznesu zaključke kojima se poništava odluka o reviziji presude po tužbi BiH Srbiji.

Na optužbe da kao član Predsjedništva BiH izaziva krize, prokomentirao je da je izazivaju oni koji vrše pritisak da se radi protivno Ustavu BiH.

Izetbegović je naveo kako očekuju da će Međunarodni sud pravde u Hagu prihvatiti njihov zahtjev, te da će biti donesena presuda kojom se dokazuje genocid i odgovornost Srbije u njemu,  odnosno Miloševićevog režima.

Također, naglasio je i da revizija presude po tužbi BiH protiv Srbije nije usmjerena na srpski narod, već da oni samo traže pravdu na osnovu koje BiH sa komšijama želi imati bolje odnose u budućnosti.

Povodom najava Saveza za promjene da će zbog odluke o podnošenju zahtjeva za reviziju blokirati učešće u parlamentarnoj većini i institucijama BiH, kao i da će uslijediti krivična prijava zbog izazivanja ustavne krize, Izetbegović odgovara da je to „pritisak na nas da nam zabrane pristup sudu u traženju pravde, na koji mi nećemo pristati“.

Predsjednik Stranke demokratske akcije govorio je i o ponovnim izborima provedenim jučer u Stocu te naglasio da SDA pozdravlja što je Inicijativa za Stolac pozvala sve građane da izađu na birališta. Uputio je čestitke za ostvarene izborne rezultate Inicijativi za Stolac koja je dokazala da Stolac nije grad jednog naroda već da treba biti ravnopravan prostor Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima.

I dalje teba raditi na ravnopravnosti svih građana i o tome voditi računa pri implementaciji izbornih rezultata, kazao je Izetbegović dodavši da je Centralna izborna komisija BiH počinila greške i stavila se u ulogu „sudije prije suda“ time što je ime kandidata Inicijative za Stolac za načelničku poziciju skinula s izborne liste i prije sudske odluke.

"Posebno je nevjerovatno da je CIK na ovaj način kaznila ne samo kandidata nego grupu političkih stranaka koje su kao koalicija učestvovale na izborima", Izetbegovićeve su riječi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije