Na izjave Dodika o uniformama Vojske RS reagirala i Ambasada SAD-a u BiH

Radiosarajevo.ba
Na izjave Dodika o uniformama Vojske RS reagirala i Ambasada SAD-a u BiH
Arhiv / Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučer je istakao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske RS, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Piše: F. V.

Zatražio je od komandanta Trećeg pješadinskoj puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Na ove skandalozne izjave reagirala je i Ambasada Sjedinjenih Amerićkih Država.

U reakciji za portal Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a kazali su da Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine iz 2005. godine jasno definiše obaveze, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH.

“Pozivati pripadnike Oružanih snaga, ili bilo koga drugog, da djeluju protivno odredbama ovog ili bilo kojeg drugog zakona je nesavjesno, neprihvatljivo i suprotno zakonu, a nadležne institucije moraju na adekvatan način reagovati”, poručili su iz Ambasade.

Dodali su da javno osporavanje jednog od ključnih stubova mira i sigurnost u BiH podriva stabilnost cijele zemlje.

“Retorika i pozivi na djelovanje ove vrste su neodgovorni i opasni, i ne pomažu Bosni i Hercegovini da ostvari svoj javno deklarirani cilj – evropske integracije. Sjedinjene Američke Države ostaju opredjeljenje očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i nastavku naše profesionalne, produktivne i pozitivne saradnje sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine”, zaključili su.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije