Milorad Dodik: Ja kažem da će 12. maja vojska biti u uniformama RS-a

Radiosarajevo.ba
Milorad Dodik: Ja kažem da će 12. maja vojska biti u uniformama RS-a
Foto: AA / Dodik tokom posjete Ankari

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas u Beču sa austrijskim vicekancelarom Heinz-Christian Stracheom.

Nakon sastanka govorio je i o tzv. vojsci RS-a.

General Mašović Dodiku: Niko pripadnicima OSBiH neće obući drugu uniformu!

Dodik: Pozivam Komšića da me prijavi, od Zlatnog ljiljana više i ne očekujem

Dodik vojnicima: Sljedeći put obucite uniforme VRS-a, to je vaš dan

"Očigledno da se Sarajevo nikako ne može navići da neko ima pravo da ima drugačije mišljenje. Radi se o 12. maju, danu kada se obilježava formiranje vojske RS. Tu ništa nije sporno, koliko ja razumijem. Treći pješadijski - Republika Srpska puk u zakonu piše da baštini tradiciju vojske RS i on nastavlja tu tradiciju. Dio tradicije su i uniforme, dakle samo za taj dan. To je dogovoreno u vojnim strukturama BiH i da se taj dan kao dio historijskog prostora mogu koristiti obilježja iz prošlosti, pa samim tim i uniforme.

Ne znam zašto se o tome razgovara, ne treba se o tome posebno diskutovati. Vidite ovdje na zapadu imamo razne veterane s raznim uniformama. Sada je to samo postao problem u Banjoj Luci. Meni je razumljivo šta je. Pokušavaju da istaknu atmosferu kako je RS najveći problem, a mi to naravno nismo. Problem leži na nekom drugom mjestu. Da li će se 12. maja vojska obući u uniforme RS-a. Ja sad kažem da hoće", kaže Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije