Na Igmanu pronađeno sedam tijela, poznato i kada će biti izvađena iz masovne grobnice

S. H.
Na Igmanu pronađeno sedam tijela, poznato i kada će biti izvađena iz masovne grobnice
Foto: Tužilaštvo BiH / Masovna grobnica na Igmanu

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, pronađena je grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini s područja Donjih Hadžića, a za čijim ostacima se godinama bezuspješno tragalo.

Ekshumacija je za danas završena, a nastavit će se sutra kada će na teren doći i patolog Hamza Žujo kako bi se tijela izvadila iz grobnice, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

Za sada, na površini grobnice je uočeno najmanje sedam tijela. Na terenu su pronadjene i čahure i drugi materijalni tragovi koji su zapravo i doveli do otkrivanja masovne grobnice.

Pretpostavlja se da se radi o grupi od 12 osoba iz Donjih Hadžića koji su preko Igmana pokušavali pobjeći do teritorije pod kontrolom Armije RBIH, ali su na ovom lokalitetu sačekani i likvidirani.

Grobnica se nalazi na izuzetno nepristupačnom terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije