Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala zbog neispunjavanja uslova za izvoz

1
Radiosarajevo.ba
Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala zbog neispunjavanja uslova za izvoz
Foto: Granična policija BiH / Zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala

Federalna fitosanitarna inspekcija na graničnom prijelazu Domaljevac-Šamac je dana 8.5.2023. godine zabranila uvoz pošiljke drvenog materijala hrastova daska samica 32 mm porijeklom iz Hrvatske.

Naime, prilikom redovnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da pošiljka drvenog materijala hrastova daska samica 32 mm neispunjava propisane fitosanitarne uslove za uvoz drvenog materijal za pakovanje jer ista nije tretirana i označena u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu ("Službeni glasnik BiH", broj 60/12) propisano je da drveni material za pakovanje koji je proizveden od okorarnog drveta mora biti podvrgnut tretiranju, odnosno podvrgnut propisanoj temperaturi određeni minimalni vremenski period s ciljem da se unište štetni organizmi.

Nervoza u saobraćaju: Pogledajte poslijepodnevnu špicu u Sarajevu

Nervoza u saobraćaju: Pogledajte poslijepodnevnu špicu u Sarajevu

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zaštiti zdravlja bilja ("Službeni glasnik BiH", broj 23/03) i Pravilnikom o fitosanitarnim zahtjevima za drveni materijal za pakovanje u međunarodnom prometu ("Službeni glasnik BiH", broj 60/12) uvoz kontrolisane pošiljke ukupne zapremine od 19,612 m³ je zabranjen, te je naloženo njeno vraćanje pošiljaocu, odnosno uništavanje na propisan način u slučaju da povrat nije moguć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije