Na Dinari i dalje vidljiv dim, stanje u Glavatičevu bolje

Anadolija
Na Dinari i dalje vidljiv dim, stanje u Glavatičevu bolje
Požar na Dinari, na području Livanjskog kantona, i dalje je aktivan, a situacija s požarištem kod Glavatičeva, u općini Konjic, jutros je mnogo bolja nego jučer, potvrdio je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Jutros smo se čuli s kolegama u Livnu i s premijerom Livanjskog kantona Ivicom Jozićem koji su na terenu. Helikopter Oružanih snaga BiH je završio što je mogao, te je morao otići na redovan pregled. Taj pregled će trajati minimalno 24 sata dok se ne naprave testni letovi. Dakle, jutros nema gašenja požara u Livanjskom kantonu helikopterom", naveo je Solak.

Helikopter Oružanih snaga BiH je gasio požar na području Livanjskog kantona od utorka poslijepodne do četvrtka. U slučaju potrebe, navodi Solak, nakon pregleda helikopter OSBiH će se ponovo staviti u stanje pripravnosti i preko Ministarstva za sigurnost BiH i Ministarstva za odbranu tražiti angažiranje u Livnu ili nekom drugom mjestu.

No, požar je, kaže Solak, na području Livanjskog kantona aktuelan, ali je mnogo manji nego je bio proteklih dana.

"Svakako ćemo ostati dole na dežurama i pregledu. Nastavit će se sa saniranjem požara prema Troglavu, prema Šatoru, Resavcima, ali vidjet ćemo kako će to biti dalje. Vide se stubovi dima, ali ne u onom intenzitetu kao što je to bilo prije. Učinak s helikopterom je bio veoma dobar", naveo je Solak.

Što se tiče ostalih požara u FBiH, navodi da su jučer imali dojavu o onom u Glavatičevu, na području općine Konjic.

"Bio je jedan poprilično nezgodan požar u Glavatičevu na nepristupačnom terenu. Jučer su popodne bile na terenu sve službe iz općine Konjic i uspješno su se borili s tim požarom. Ostali su cijelo popodne, a i sinoć su bili na terenu. Jutros je slika tog prostora poprilično bolja. U većini slučajeva požar tokom noći se smiri, a tokom dana se uz jake temperature, a takve očekujemo i danas do popodne, pojača. No, danas popodne se očekuje promjena vremena u vidu naoblačenja i nestabilnog vremena. Kolege su na terenu", naglasio je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite potvrdio je da je jučer za gašenje požara u Glavatičevu tražena intervencija helikoptera OSBiH.

"Intervencija helikoptera je tražena jučer, ali je nismo mogli pružiti jer je on bio stacioniran u Livnu. Zbog nemogućnosti da bude u upotrebi danas, procijenili smo da požar moramo staviti pod kontrolu u Livnu pa ćemo vidjeti kako bude potreba za helikoptereom dalje, možda i da se vidi može li se ubrzati remont ili eventualno ovaj helikopter iz Trebinja prebaciti za Glavatičevo. Jutros je situacija u Glavatičevu mnogo bolja. Pripadnici na terenu su uradili dobar posao", naglasio je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije