Na današnji dan ubijeno je 11 građana Sarajeva: Čekali su u redu za hljeb

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan ubijeno je 11 građana Sarajeva: Čekali su u redu za hljeb
Foto: Press služba KS / Godišnjica pogibije 11 građana Sarajeva

Na današnji dan, prije 28 godina, oko 12 sati s položaja Vojske Republike Srpske iz pravca Nedžarića ispaljena je minobacačka granata, od čijeg dejstva je ubijeno 11 građana Sarajeva dok su stajali u redu za hljeb.

Još njih 53 je teže i lakše povrijeđeno.

Ubijeni su: Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane muške osobe.

Namjesto masakra, u ulici Trg solidarnosti do broja 14 na Alipašinom polju, cvijeće su danas položile porodice žrtava, delegacije Kantona Sarajevo, Općine Novi Grad, Grada Sarajevo, te Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

S ministricom pravde i uprave KS Mersom Kustura cvijeće su položili dopredsjedavajuća u Skupštini KS Danijela Kristić i zastupnik Vedran Jakupović, te ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić.

"Nakon 28 godina ponovo se nalazimo na ovom mjestu kako bismo govorili o prošlosti, ali i o budućnosti. Potrebno je govoriti o tome kako se gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti igdje više na svijetu. Budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana kroz suživot, međusobno uvažavanje i toleranciju", kazala je ministrica Kustura.

Poručila je kako ne voli praviti podjele među ljudima, ali osjeća potrebu da spomene da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku ni nacionalnu pripadnost.

„Za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor. Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud je osudio na 33 godine. Prvostepeno je osuđen na kaznu doživotnog zatvora i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba vojske Republike Srpske. Ipak, premalo je osuditi par ljudi za patnju svih građana tokom četiri godine opsade, a kamo li za preko 12.000 ubijenih građana i djece i preko 60.000 ranjenih”, naglasila je ministrica Kustura.

Ovo je bio prvi od tri stravična maskara koja su se desila na Alipašinom polju.

Emir Duvnjak, predsjednik Savjeta mjesne zajednice “Alipašino Polje A-1”, podsjetio je da se danas sjećamo naših sugrađana koje je agresor ubio dok su čekali u redu za hljeb.

Bitno je da se podsjećamo na monstruozne zločine koji su počinjeni i pozivam sviju da pogledaju na Youtube-u film “Masakr na Alipašinom Polju”, riječ je o autentičnom snimku koji nam treba služiti kao opomena”, kazao je Duvnjak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije