Čestitamo: Na današnji dan prije 224 godine nastala zastava Italije

1
Radiosarajevo.ba
Čestitamo: Na današnji dan prije 224 godine nastala zastava Italije
FOTO: Arhiv / Vijećnica u bojama zastave Italije

Na današnji dan prije 224 godina, 7. januara 1797. godine, nastala se zastava Italije.

"Najljepši primjer u svijetu smo vidjeli prošle godine u Sarajevu", naveli su iz Ambasade Italije na Twitteru, objavljujući fotografiju Vijećnice u bojama italijanske zastave. 

Sarajevska Vijećnica zasjala je 14. marta 2020. u bojama Italije, u znak podrške narodu ove zemlje koja se tada borio sa epidemijom koronavirusa.

"Večeras je Vijećnica u bojama zastave Italije, u znak solidarnosti sa svim Italijanima u ovom važnom trenutku. Hvala Sarajevo i Bosno i Hercegovino za vaš potez i za solidarnost", kazao je tada ambasador Italije Nicola Minasi na italijanskom jeziku.

Nakon toga, ambasador Italije izgovorio je nekoliko velikih riječi i na bosanskom jeziku.

"Hvala puno, Sarajevo... Hvala mnogo, Bosno i Hercegovino na prijateljstvu. Ovo mnogo znači... Hvala vama od srca i sve najbolje svima vama", dodao je Minasi.

Savremena italijanska zastava prvi put je korištena 7. januara 1797. godine.

Zastava koja se sastoji od tri trake jednake vertikalne širine, trobojne; bijela, crvena i zelena, gdje bijela predstavlja zavejane snijegom Alpe; zelena boja predstavlja ravnice i brda zemlje; a crvena - krv prolivena u italijanskim ratovima za nezavisnost.

Drugo tumačenje je da zelena boja predstavlja nadu, bijela vjeru, a crvena božansku ljubav.

Ove boje se također odnose na tri vrline - vjeru, nadu i dobročinstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije