Na današnji dan David Dragičević je posljednji put ispraćen iz BiH u Austriju

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan David Dragičević je posljednji put ispraćen iz BiH u Austriju
Foto: Facebook / David Dragičević dobio spomenik

Tijelo stradalog mladića Davida Dragičevića na današnji dan prošle godine, 14. marta, prebačeno je iz Banje Luke u  Austriju.

Tijelo je ekshumirano 12. marta na zahtjev njegovih roditelja, Davora Dragičevića i Suzane Radanović, kako bi bilo pokopano u Wiener Neustadu, gradu gdje živi Davidova majka.

Nakon što je automobil koji je prevezao sanduk s tijelom Davida Dragičevića napustio Bosnu i Hercegovinu zauvijek, oglasio se i otac Davor Dragičević.

"Zabranjujem da iko, ikada više spomene ime mog djeteta Davida Dragičevića i grupu Pravda za Davida u Narodnoj skupštini RS-a i bilo kojoj drugoj zločinačkoj instituciji RS-a. Idemo do kraja, samo grupa Pravda za Davida", poručio je tada Dragičević. 

Podsjetimo, David Dragičević je nestao 18. marta 2018. godine. Pronađen je mrtav na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u centru Banjaluke šest dana kasnije. 

Davidova smrt i konferencija MUP-a RS pokrenuli su višemjesečne protestne skupove „Pravda za Davida” na banjalučkom Trgu Krajine.

Davidovi roditelji od samog početka tvrde da Davidova smrt nije bez elemenata krivičnog djela već da se radi o ubistvu.

Protesti "Pravde za Davida" na Trgu Krajine okončani su 25. decembra hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Nekoliko dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama, predvođeni Davorom Dragičevićem. 

Posljednja šetnja održana je 30.decembra 2019. policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije