! / Na dan kad BiH treba da dobije novo Vijeće ministara, NSRS će o Programu reformi

22. 12. 2019. u 11:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Posebna sjednica Narodne skupštine RS (NSRS) sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, bit će održana sutra.

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH, što se očekuje također sutra.

Zbog Dodikovih, kako je rečeno obaveza, posebna sjednica Narodne skupštine RS-a zakazana je tek za 17.00 sati.

Nakon što je javno objavljen sadržaj dokumenta, nastavljene su optužbe vlasti i opozicije u RS o tome da li je Dodik potpisao nastavak puta BiH ka članstvu u NATO ili ne.

Za SDS Dodik je „pogazio“ odluku NSRS o vojnoj neutralnosti, jer se u Programu reformi, koji smatraju ANP-om ne pominje taj stav ni RS, dok iz PDP-a ukazuju da zasjedanje parlamenta ne može za zaustavi slanje tog dokumenta u NATO savez u čije članstvo, kako kažu, ide Bosna i Hercegovina odlukom Milorada Dodika.

„Opozicija džabe galami“, odgovorio je Dodik te ponovio da u Programu reformi BiH nema ni prejudiciranja članstva BiH niti puta ka toj vojnoj alijansi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA