Dušanka Majkić: Ovo je veliki trenutak za RS, uspjeli smo!

Radiosarajevo.ba
Dušanka Majkić: Ovo je veliki trenutak za RS, uspjeli smo!
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dušanka Majkić

Poslanica SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je da Program reformi BiH nije Godišnji nacionalni plan (ANP), jer zemlja koja ne ide prema NATO nema potrebe da ga potpisuje i da taj dokument predstavlja uspjeh RS.

„Potpisivanjem Programa reformi BiH prvi put je RS uspjela da se njen stav plasira unutar jedne od institucije BiH, a to je Predsjedništvo. U tom stavu je prioritetno da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO“, rekla je Majkić za ATV.

Majkić je ponovila da je riječ o jednom dokumentu napisanom na dvadesetak strana za razliku od ANP koji je bio obiman.

„Dobili smo ono što smo tražili, ne samo da se ne prejudicira članstvo BiH u NATO već kad god se postavi pitanje o saradnji sa NATO, o novom programu sa NATO, svaki put će zahtijevati verifikaciju Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH. To je značajan napredak“, objasnila je Majkić.

Iako Program reformi nije ANP i ne aktivira Akcioni plan za članstvo (MAP), Majkić je istakla da će opozicija uvijek govoriti ono što se njoj sviđa, a ne ono što jeste.

Ona je napomenula da je lider SDS-a Mirko Šarović rekao da je u tom dokumentu na 50 mjesta pomenut NATO, te ga je podsjetila da BiH zaključuje Program reformi sa tim vojnim savezom, a ne nekim drugim.

„Mislim da smo napravili veliki posao i da će, vjerovatno, kad prođe vrijeme RS postati svjesna kako su ovo bili veliki trenuci i šta je Milorad Dodik uradio“, smatra Majkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije