Na Bjelašnici u srijedu vježba spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima

Radiosarajevo.ba
Na Bjelašnici u srijedu vježba spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima
Fena / Fahrudin Solak/Arhiv
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) učestvovat će u vježbi traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima "Smetovi 2017“, koja će biti održana sutra na Bjelašnici.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak kazao je da će u vježbi učestvovati Oružane snage BiH, Federalna uprava civilne zaštite sa službama civilne zaštite Kantona Sarajevo i same općine.

Ističe da je ovo vježba spremnosti odgovora na neke probleme ili incidente koji se mogu dogoditi u zimskim uslovima na samoj planini.

"Prije svega, da vidimo kako ide odziv i način komuniciranja unutar službi, jer smo decentralizirana zemlja i imamo mnoštvo koraka koje moramo uraditi da bi došla pomoć - od upućivanja poziva, slanja putem operativnih centara kantona i Federacije BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Oružanih snaga BiH, 'podizanja' helikoptera...", naveo je Solak.      

Po njegovim riječima, u vježbi će biti angažirana tri helikoptera, oko 30-tak pripadnika FUCZ, pripadnici službe potraga unutar civilne zaštite Kantona Sarajevo i drugih organizacija kao što su policija, Hitna pomoć i sve organizacije koje će im pružiti pomoć u samoj organizaciji.

"Ovo je prilika da vidimo ako imamo neki nedostatak, da ga otklonimo. Scenarij je prilično realističan za neke uslove koji nam se mogu dogoditi, a koje nam se i događaju", kazao je Solak te podsjetio da su tokom prošle godine imali dvije velike intervencije na Bjelašnici koje su uspješno završene, pomoć je stigla na vrijeme.

Izrazio je nadu da ove godine neće biti potrebe za ovakvim djelovanjem, ali je naglasio da moraju biti spremni i za takve slučajeve napomenuvši da se i ove zime na planinama očekuje veliki broj posjetitelja.

Koordinator vježbe u ime FUCZ Sabahudin Spahović pojašnjava scenarij vježbe prema kojem je na Bjelašnici u datom momentu 10 skijaša i bordera, te da je jedan od bordera usljed nekontrolisane vožnje udario u drvo i povrijedio kičmu.

"Drugi dio scenarija se dešava na samoj ski-stazi u Babinom dolu, gdje grupa skijaša nailazi na lavinu koju, na svu sreću, izbjegavaju, ali bivaju povrijeđeni i pothlađeni. U pomoć stiže prva ekipa za potrage i spašavanje, pronalaze unesrećene. Tada pozivaju pomoć. Uz pomoć Oružanih snaga BiH i njihove helikopterske jedinice, dolazi nam jedan helikopter iz kojeg izlaze četvorica spasavatelja niz uže", kazao je Spahović.

Međutim, dodaje, kada utvrde da ni oni ne mogu uraditi to što treba da urade, stupa na scenu i treći helikopter koji će prebaciti desetak pripadnika FUCZ koji su osposobljeni za pružanje pomoći u zimskim uslovima.

"Tada će oni sa date pozicije biti prebačeni motornim sankama do lokaliteta održavanja vježbe i pružiti pomoć unesrećenom, upakovati ga na sanke i prebaciti", objasnio je Spahović dio scenarija vježbe.

Navodi da će povrijeđeni border biti transportovan vertkalnim transportom uz pomoć vitla na helikopteru.

Spahović također naglašava da je održavanje ovakvih i sličnih vježbi jako važno, te da nikada ne smiju sebi dozvoliti da čekaju zadnji momenat, kada se nešto desi, pa da onda reagiraju.

"Trebamo biti uigrani i osposobljeni, osmišljavati takve scenarije kao da će nam se sutra nešto desiti, da bi se znali ponašati, imali 'pravila igre i ponašanja' u svim situacijama", smatra Spahović.

Kaže da će im, prije svega, ove vježbe doprinijeti da sami uvide gdje griješe, koje su to potencijalne opasnosti za same spasavatelje, jer "ako dovedemo u rizik samog spasavatelja, bojim se da onda imamo puno veći problem od onoga koji trebamo riješiti“. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije