Solak: Zakon o zaštiti od požara donosi novosti koje će pomoći u spašavanju

Radiosarajevo.ba
Solak: Zakon o zaštiti od požara donosi novosti koje će pomoći u spašavanju
Foto: Arhiv / Fahrudin Solak
"Najnovije izmjene i dopune Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu donijet će inovacije koje će našim službama pomoći i olakšati rad na terenu", istaknuo je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je kazao kako je, nakon što su Zastupnički i Dom naroda Parlamenta FBiH prihvatili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH, otvorena javna rasprava na kojoj se trebaju definirati konačne promjene za kvalitetan doprinos na terenu.

"Zakon je trenutno u nacrtu, nakon što smo uvidjeli manjkavosti ranije donesenog zakona 2009. godine. Značajnije promjene u zakonu odnose se na definiranje određenih pojmova, kao što je otvoreni plamen ili zbrinjavanje otpada koji naši sugrađani pale tokom proljeća i ljeta, čime u opasnost dovode imovinu i živote ljudi. Druga stvar je i rješavanje inspekcijskog nadzora na terenu, kako bi se zakon adekvatno provodio na svim poljima, u cilju zaštite općih interesa", kazao je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak za Radiosarajevo.ba.

Policija će od sada vršiti inspekciju na zaštiti od požara u FBiH

On je pojasnio da je dosadašnji nadzor nad provedbom zakona bio podijeljen između ministarstava za unutrašnje poslove i civilne zaštite, no novi zakon je ponudio dogovor ovih institucija, prema kojem će nadzor u potpunosti preći u nadležnost kantonalnih MUP-ova.

"Također, imamo tu i neke tehničke izmjene zakona, a svakako ćemo kroz javnu raspravu razgovarati sa svim relevantnim subjektima i tražiti još neke izmjene i dopune, kako bi na kraju vatrogascima otklonili prepreke koje im otežavaju rad, a dio su zakona", dodao je Solak.

Prethodnih sedmica posebno je važna bila i inicijativa u vezi sa uvođenjem jedinstvenog broja za hitne situacije na području cijele BiH, kako bi se kompletirao sistem reagiranja na takve situacije i olakšala distribucija raspoloživih kapaciteta na terenu.

"Kada je riječ o broju 112, kao jedinstvenom broju za hitne slučajeve kakvi postoje u Europi i ostatku svijeta, mi u BiH imamo nekoliko kratkih brojeva za pojedinačne službe tokom određenih intervencija. Konkretno, recimo tokom požara koji prijeti građanima, potrebno je alarmirati sve službe koje će onda akciju spašavanja koordinirati međusobno. Vrlo je važno da onda cijeli proces olakšamo tako što ćemo iz jednog centra koordinirati sve takve situacije i snage, te bi takav operativni centar imao slijed koraka koje treba uraditi u hitnim situacijama, a automatski bi bile projicirane i neke dijelove akcija koje je potrebno uraditi pri djelovanju u hitnim slučajevima", istaknuo je Solak.

Solak: Nesreće ne poznaju granice

Podsjetio je kako je FUCZ u prošloj godini napravio studiju potrebe uvođenja jedinstvenog broja 112, nakon čega je Vijeće ministara BiH u parlamentarnu prceduru uputilo izmjene Zakona o komunikacijama, čime bi takav broj trebao biti uveden za područje cijele BiH.

"Vidjeli smo reakcije kolega iz Republike Srpske, koji su takve inicijative dočekali s negodovanjem, tvrdeći da je sadašnji sistem zadovoljavajući. Ja mislim da to nije tačno i svako ko je nekada bio u situaciji kada mu je potrebna pomoć svjestan je koliko je brzina važna. Svugdje u svijetu se upravo o brzini reagiranja hitnih službi vodi najviše računa, a mi ovdje ne možemo uopće izmjeriti kada je stigao poziv, kada se nekada služba odazvala i slične stvari. Mislim da ovakav projekt može doprinijeti poboljšanju sistema, može doprinijeti boljim analizama na prevenciji i konkretnoj zaštiti na terenu i mi jedva čekamo primjenu ovog centra", kazao je Solak, ističući kako o svemu ovome odlučuju zastupnici građana u parlamentarnoj proceduri, te zaključivši da:

"Nesreće ne poznaju granice. Vidjeli smo to tokom poplava i visokog snijega i vrlo je važno da građanima šaljemo adekvatnu pomoć, te je sigurno da će ovaj centar doprinijeti boljem koordiniranju i upravljanju spasilačkim resursima na terenu. Izuzetno je skupo da svaka pokrajina u specifičnoj administrativnoj podijeljenoj BiH ima svoj operativni centar i ovo je najidealnije rješenje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije