Solak: Konstantno se borimo protiv požara

N. K.
Solak: Konstantno se borimo protiv požara
PrtScr / Požar na Čvrsnici
Nakon tri dana borbe s požarom na planini Čvrsnici, gdje je gorjela borova šuma na nepristupačnom terenu, danas je situacija u mnogome bolja nego što je bila, rekao je za Radiosarajevo.ba Fahrudin Solak direktor FUCZ-a.

"Jutros se pregledava cijela požarišna zona koja se nalazi na veoma nepristupačnom terenu na Čvrsnici, i s obzirom na to angažiran je i helikopter Oružanih snaga BiH koji će danas izvršiti izviđanje terena. Situacija je u mnogome bolja nego što je bila proteklih dana", kazao nam je Solak.

Prema njegovim riječima, jutrošnjim izviđanjem primijećeno je da unutar opožarene površine i dalje ima žarišta dima te se može pretpostaviti da se radi o borovim panjevima koji još tinjaju.

Solak nam objašnjava da pripadnici Kantonalnih uprava civilne zaštite u Hercegovini konstantno prate dešavanja na terenu i vrše analizu kako bi spriječili eventualne požare koji su karakteristični za ovo doba godine. 

"Uz pomoć raznih udruženja iz nevladinog sektora, FUCZ nastoji preventivno djelovati, na moguća izvorišta požara", dodaje on.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak apelira na sve građane koji provode svoje slobodno vrijeme u prirodi da pažljivo rukuju vatrom na otvorenom, te da vode računa da ne ostavljaju zapaljivi materijal iza sebe kako bi rizik od požara bio sveden na minimum.

Podsjećamo, osim požara na Čvrsnici, u protekla 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zabilježeno je 11 požara, od čega pet u Mostaru i šest u Čapljini.

Ti požari uspješno su lokalizirani, saopćeno je iz Operativnog centra Civilne zaštite HNK-a.

Zbog jakog vjetra i visokih temperatura otežano jegašenje požara koji se širi prema Golom brdu i kuli Petrina iznad Trebinja., te prema samom gradu. Izbio je šumski požar u rejonu Zubaca – od Oraških brda prema Konjskom i vatrogasci interveniraju i na tom području.

Slaba kiša protekle noći je pomogla trebinjskim vatrogascima da lokaliziraju veliki šumski požar u rejonu Zubaca, ali je vjetar rasplamsao pojedina žarišta. Kako je navedeno, trenutno stanje na tom području je zabrinjavajuće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije