Na Aerodromu uhapšen Davor Gaj, Batkov kolega iz "Otvorene mreže"

1
Radiosarajevo.ba
Na Aerodromu uhapšen Davor Gaj, Batkov kolega iz "Otvorene mreže"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Davor Gaj

Na Sarajevskom aerodromu u okviru akcije Network policijski službenici uhapsili su Davora Gaja, poslovnog saradnika voditelja, glumca i humaniste Almira Čehajića Batka.

Batko je uhapšen jučer, a Gaj je boravio u Turskoj, te se danas vratio u našu zemlju.

Gaj se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebe položaja prilikom čega su neke osobe stekle protivpravnu imovinsku korist na štetu drugih osoba. 

Sumnjiči se da je bio odgovorna osoba u firmi "Otvorena mreža" u kojoj su jučer izvršeni pretresi, a istražitelji su pretresli i njegov stan. 

Prema dostupnim podacima, Davor Gaj se vodio kao direktor firme "City - Otvorena mreža" d.o.o. Sarajevo pod kojom je emitovana emisija "Udri muški" koju je vodio Almir Čehajić Batko. 

Gaj je radio i kao koordinator u programu transplantacija u okviru Otvorene mreže koja se bavila humanitarnim radom. 

Protiv njega i Čehajića je podneseno nekoliko prijava na osnovu čega je pokrenuta istraga u saradnji Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) i Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, Čehajić je jutros predat u nadležnost Kantononalnog tužilaštva. 

On je jučer uhapšen u akciji Network zbog sumnje da je izvršio krivično dijelo zloupotreba položaja i pranje novca. 

"U Tužilaštvu KS bit će zadržan 24 sata i nakon što ga u tom zakonskom roku ispita postupajuća tužiteljica, odlučit će o daljnjim mjerama. Tužilaštvo KS tereti osumnjičenog da je zloupotrebom položaja i pranjem novca stekao nezakonitu korist u iznosu većem od pola miliona KM", saopćeno je iz Tužilaštva KS. 

Sinoć je saslušan u prostorijama SIPA-e, a saslušanju je prisustvovao njegov advokat Omar Mehmedbašić.  

Čehajić se sumnjiči za krivična djela u vezi s prikupljanjem novca kojima je svrha trebala biti liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u bolnicama van naše zemlje, koje su nudile takve usluge. 

Izvršen je i pretres na četiri lokacije. 

"Saslušanje je trajalo 4-5 sati. Ovo je organizacija koja dugo djeluje. Ta firma je uradila 77 transplantacija, a ima ih sedam nezadovoljnih. Mnogo ih i čeka. Pritvaranjem Batka došlo bi do zastoja u svemu tome. Zato mi predlažemo da se brani sa slobode", kazao je sinoć Mehmedbašić za Radiosarajevo.ba

Dodao je da će tražiti određivanje kućnog pritvora ili neku drugu sličnu mjeru. 

"Ako bude u pritvoru, posljedice bi bile veće upravo zbog onoga što ta organizacija radi", rekao je Mehmedbašić koji će, također, biti Gajev advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije