KS / Mustafa Divjan i Alija Gazibara za ratne zločine osuđeni na ukupno 12 godina zatvora

03. 11. 2021. u 11:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U ponovljenom postupku pred Kantonalnim sudom u Sarajevu izrečena je prvostepena presuda optuženima Mustafi Divjanu i Aliji Gazibari zbog krivčnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mustafa Divjan osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od deset godina dok je Alija Gazibara osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Divjan je proglašen krivim da je kao pripadnik Četvrte motorizovane brigade Armije RBiH, 22. aprila 1993. godine nadzirao rad zatvorenika civila srpske nacionalisti koji su iz logora “Silos” i “Krupa” u Općini Hadžići dovedeni na prisilne radove kod Poljoprivrednog instituta “Butmir”.

Nakon što je čuo da je njih nekoliko pobjeglo, rafalnim hicima iz automatske puške iz neposredne blizine pucao je u dva zatvorenika koji su preminuli na licu mjesta.

Gazibara koji je bio pripadnik iste brigade proglašen je krivim za nanošenje snažne duševne i fizičke boli zatvorenicima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (8)