Mustafa Cerić: Muslimanima u Europi nema budućnosti osim u suživotu s komšijama

Fena
Mustafa Cerić: Muslimanima u Europi nema budućnosti osim u suživotu s komšijama
AA / Mustafa Cerić
"Islamu i muslimanima u Europi nema budućnosti osim u suživotu i toleranciji s europskim komšijama", kazao je Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, osuđujući krvavi napad koji se za vikend dogodio u Londonu.

On je ocijenio da su ovakvi napadi opasnost za muslimane u Europi, koji su se doselili iz država s muslimanskom većinom, bježeći otuda kako bi pronašli mir i sigurnost. Zbog toga je, smatra Cerić, neizvjesnost za muslimane postala veća i oni toga moraju biti svjesni.

Zbog toga, europski muslimani moraju biti glasni u osudi nasilja "u ime Allaha", te moraju zbog egzistencije poduzeti konkretne korake protiv zloupotrebe islama na bilo koji način.

"Pozivam europske muslimane da se što prije okupimo oko "zajedničke riječi između nas i njih", naših komšija u Europi bez obzira na vjeru i naciju kako bismo pred Bogom, pred sobom i pred njima položili zakletvu na mir, sigurnost i komšijsku slogu, na koju nas obavezuje naša vjera islam i naša islamska kultura. Ustvari, treba da položimo zakletvu da ćemo se zajedno s našim komšijama boriti protiv nasilja", naglasio je Cerić.

Dodao je da sadašnja generacija europskih muslimana to duguje potomcima, a dugovi se ne ostavljaju nedužnim potomcima.

Ukazao je na to da nema vremena za oklijevanje, prostora za kalkuliranje, izgovora za koketiranje, nema opravdanja za čekanje, nema spasa u šutnji, kao i to da nema kolektivne nevinosti dok se ne osude i ne izoliraju pojedinci.

"Ako mi danas ne uradimo što nam je farz, sutra će nas kleti naši potomci", naglasio je Cerić, saopćila je iz Informativna služba SBK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije