Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata

Radiosarajevo.ba
Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

U septembru 1919. godine, Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, potpisivanjem Mirovnog ugovora iz Saint-Germaina, obavezala se da će muslimanskom stanovništvu osigurati određena manjinska prava i zaštitu.

Stotinu godina poslije, u septembru 2019. godine, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića organizovao je međunarodnu konferenciju s ciljem sagledavanja ovog historijskog događaja i njegovih posljedica. 

Publikacija Muslimani Jugoslavije nakon Velikog rata: odjeci Mirovnog ugovora iz Saint-Germaina 1919. (Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, 2020) rezultat je naučnih radova koji su prezentovani na ovoj međunarodnoj konferenciji. 

Dvanaest radova, eminentnih historičara poput Adnan Jahića, Fikreta Karčića, Marko Attila Hoare, Emily Greble, Žećira Ramčilovića, Xaviera Bougarela i drugih, pružaju nova naučna saznanja o značaju Mirovnog ugovora iz Saint Germaina za muslimane Balkana.

Kroz radova obrađuje se pitanje žaštite manjina u Jugoslaviji, nacionalistički diskurs prema muslimanima, šerijatsko pravo između dva svjetska rata, pitanje zaštite vakufa itd. 

Ovim radovima Mirovni ugovor iz Saint-Germaina, stavlja se u historijski kontekst, posmatraju se njegove implikacije na regionalnom nivou i analiziraju se njegove posljedice po muslimansko stanovništvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca odnosno Kraljevine Jugoslavije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije