Musa: U FBiH novih 25 slučajeva zaraze

Radiosarajevo.ba
Musa: U FBiH novih 25 slučajeva zaraze
Print Screen / S press-konferencije

Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH na današnjoj konferenciji za medije rekao je I kako su u FBiH u posljednja 24 sata testirana 753 uzorka, te da je 25 novozaraženih.

Dodao je da je u FBiH do sada testirano ukupno 13.526 osoba te da je zaraženo  ukupno 811 osoba, od kojih su 56 posto žene i 46 posto muškarci.

"Nalazimo se na kraju sedme sedmice, odnosno na kraju drugog mjeseca od prvog potvrđenog slučaja. Situacija je stabilna što procjenjujemo na odnosnu 14 dnevnog broja zaraženih koji poredimo sa prethodnim periodom. Također, u posljednjih 10 dana imamo 5 posto ili manju pozitivnost u odnosu na broj testiranih", rekao je Musa.

Komentirao je i ublažavanje mjera te je istakao da Krizni štab nije razmatrao mjere, a da je Federalna uprava civilne zaštite razmatrala sigurnosni aspekt.

"S javnog zdravstvenog aspekta ništa se nije promijenilo", kazao je Musa.

On je apelirao na građane da ne dođe do opuštanja, te da se i dalje nosi zaštitne maske i drži socijalna distanca.

"Nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje i ne treba misliti da će uskoro stati prenošenje virusa među ljudima. Ali društvo mora nastaviti funkcionisati, ali pod novim okolnostima u smislu sve više ublažavanja mjera. Ublažavanja će se evaluirati svakih 10 dana", kazao je Musa.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije