Murphy: Nismo tu da ukidamo RS. Bio sam veoma jasan oko toga

7
Radiosarajevo.ba
Murphy: Nismo tu da ukidamo RS. Bio sam veoma jasan oko toga
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

"SAD nije u BiH da bi ukidao RS-u, ali postoji zabrinutost zbog poteza vlasti iz RS u poslednjem periodu", poručio je američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy tokom posjete Banjoj Luci.

“Nisam ovdje, ni ja ni SAD da bismo ukidali RS, bio sam veoma jasan oko toga, za razliku od onoga što ljudi govore. Izrazio sam zabrinutost koje postoje na našoj strani, a tiču se izjava i postupaka koje su zvaničnici poduzimali ovdje. Mislim na odluke o povlačenju iz rada u državnim institucijama, i uspostavljanju paralelnih struktura u RS”, rekao je Murphy.

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 o ulozi Rusije u Savjetu za implemetnaciju mira, ambasador je rekao da pretpostavlja da su se oni povukli.

Instagram objava Edina Džeke najavljuje "paklen" revanš susret u Istanbulu

Instagram objava Edina Džeke najavljuje "paklen" revanš susret u Istanbulu

Rusija ne učestvuje u PIK-u, nisu uplatili članarinu prema OHR-u tako da pretpostaviti je da se Rusija povukla iz PIK-a“, rekao je ambasador te poručio – “pitajte Ruse”.

Govoreći o posjeti Banjoj Luci, istakao je da je imao niz sastanaka sa predstavnicima vlasti, civilnim društvom, te predstavnicima kulturnih institucija.

“U sastancima sa predstavnicima vlasti podvukao sam da SAD da podržavaju teritorijalni intergitet, suvereniteti i multietnički karakter zemlje, Naglasio sam da želimo funkcionalne efikansne i odgovorne državne institucije u kojima lideri svih stranaka rade u dobrom duhu. Naglasio sam da želimo da vidimo funkcionalne i efikasne i odgovorne enitete koji će raditi u korist demokratskog društva“, rekao je ambasador.

Kao jedan od primjera ovaj diplomata je naglasio usvajanje Zakona o državnoj imovini, te poručio da to pitanje treba rješavati u institucijama, tako što će političari sjesti i razgovarati.

Izrazio sam nezadovoljstvo time što je došlo da je došlo do usvajanja zakona o državanoj imovini. Kosi se sa ustavom i Dejtonskim sporazumom. Ukazao sam na praktične poslijedice koje ovakve odluke mogu imati na građane BiH i RS. Recimo zakon o državnoj imovini to će stvoriti pravnu nesigurnost koja će utici na poslovanje, i uticati na prosperitet građana”, rekao je.

Murphy je pojasnio i na koji način vidi rješenje ovog problema.

“Ukoliko je određena imovina potrebna državi za obavljanje njenih funkcija država će zadržati imovinu. Ako to nije slučaj imovina će preći na entitet, kanton ili lokalnu zajednicu. Ovo pitanje se povlačilo i tokom mog prošlog mandata“, rekao je Ambasador.

Odgovarajući na pitanje ATV-a zašto su pod sankcijama, on je rekao da to nije zbog njihovog rada, ni uređivačke politike, već zbog poslovnih veza. Na koncu ambasador je rekao da ne misli da su SAD umješane u unutašnja pitanja BiH.

“Imao sam priliku sresti gospodina Dodika ubrzo nakon dolaska u zemlju. Član je Predsjedništva BiH, jedna od prvih nastupnih posjeta za ambasadora, je sastanak sa Predsjedništva. Ovaj put je u vezi sa zvaničnicima iz RS”, rekao je Murphy.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije