Tahirović o slučaju Radić: BiH ostala nijema, zločinci kontroliraju institucije

Radiosarajevo.ba
Tahirović o slučaju Radić: BiH ostala nijema, zločinci kontroliraju institucije
Foto: AA / Murat Tahirović

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović kazao je za Radiosarajevo.ba kako je skandalozno da je država BiH ostala nijema na puštanje Marka Radića Make, pravosnažno osuđenog oficira HVO-a, kojem je Hrvatska prošle godine kaznu zatvora sa 21 smanjila na 12 i pol godina.

Piše: Faruk Vele

Radić je, podsjetimo, nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine u BiH pravosnažno osuđen na 21. godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru Vojno kod Mostara, te je iz zatvora trebao izaći tek 2027. godine, ali je već slobodan čovjek. To je u izjavi za mostarske portale i sam potvrdio.

Kako je za Radiosarajevo.ba saopćeno iz Županijskog suda u Zagrebu, Radić je pušten na slobodu 2. decembra 2018. godine, što je naš portal u ponedjeljak prvi objavio.

Ratni zločinac Marko Maka Radić pušten na slobodu!

"Još jednom se dokazalo da ratni zločinci u potpunosti kontrolišu institucije u BiH. Tužilaštvo BiH se nije ni osvrnulo na našu prijavu protiv ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji je dao saglasnost na puštanje Radića u Hrvatsku, a sve poslije toga je očekivano. Ovo je bio samo probni balon koje će tek eskalirati u narednom periodu. Kakvo je stanje u BiH teško da će bilo ko od nadležnih poduzeti bilo kakav korak kako bi zaštitio dignitet žrtava, ali i ugled institucija u BiH", rekao je Tahirović.

Najavio je nove mjere Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

"Mi iz Udruženja ćemo u narednih nekoliko dana podnijeti izvještaj o svim našim saznanjima, kada su u pitanju odnosi institucija, ali i utjecaj susjednih država. Izvještaj ćemo predati grneralnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu, Carmelu Agiusu, predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT), te glavnom tužiocu Sergeu Brammertzu", rekao je Tahirović.

U izjavi za mostarski Pogled.ba zločinac Radić je poručio kako "nakon izlaska iz zatvora želi nastaviti živjeti u miru", ali očito je "kako pojedinci imaju drugačije planove". Iz nekog razloga Radiću su smetnja "sarajevski mediji" koji su ispravno prenijeli kako je pušten na slobodu nakon drastičnog smanjenja kazne u Zagrebu.

"Ja sam odlužio kaznu i danas sam slobodan čovjek. Moje puštanje iz zatvora nije bilo popraćeno nikakvim dočecima, čime se željela poslati poruka kako želim nastaviti živjeti u miru, daleko od očiju javnosti. Očito je neki to ne žele i zato sam redovna tema njihovih tekstova. Do sada sam šutio, ali ovaj put moram odgovoriti jer se stvara dojam kako se skrivam u Hrvatskoj. Ponavljam, ja sam odslužio kaznu, danas sam slobodan čovjek i ne skrivam se", rekao je Radić za Pogled.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije