MUP USK-a želi samostalni budžet po uzoru na MUP KS-a

Fena
MUP USK-a želi samostalni budžet po uzoru na MUP KS-a

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić kazao je danas da želi slijediti pozitivan primjer budžetskog osamostaljenja Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te se informirati o problemima i praksama koje je imao MUP KS-a.

Iz tog razloga ministar Ramić je inicirao konsultativni sastanak održan danas u Sarajevu o budžetskom osamostaljenju Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona po uzoru na Kanton Sarajeva, a kojem su prisustvovali predstavnici MUP-a oba kantona, OHR-a i Delegacije EU.

Ministar unutrašnjih poslova KS-a Vedran Mulabdić istakao je da je Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a predvidio budžetsku samostalnost Uprave policije od 60 miliona KM za 2017. godinu da bi policija bila operativno samostalna.

Istakao je stav Vlade KS-a o mjerama štednje, zbog čega je budžet MUPKS-a restriktivan, ali je naglasio da građani Sarajeva neće ispaštati zbog toga.

Komesar MUPKS-a Mevludin Halilović smatra da finansijska samostalnost uprave policije podrazumijeva da policija ima svoj budžet te da komesar raspolaže sredstvima u okviru budžeta.

Istakao je da je Uprava policije KS-a izdvojila sredstva za novo upošljavanje 120 kadeta u činu policajca te da će u 2018. godini predložiti nova zapošljavanja.

"U ovoj godini samo samostalno raspisali tendere za nabavku motornih vozila, opreme za jedincu za podršku, kompjutere te druga sredstva koja su neophodna za rad uprave policije",  zaključio je komesar Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije