MUP-u USK donirana dva terenska vozila

0
Radiosarajevo.ba
MUP-u USK donirana dva terenska vozila
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH / S primopredaje vozila u Bihaću

Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona danas su uručena dva terenska vozila.

Donacija je dio opredjeljenja Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da se jačaju kapaciteti lokalnih policija koje se suočavaju sa izazovom nezakonitih migracija i kontinuirane podrške Evropske unije policijskim agencijama u BiH u obavljanju aktivnosti na terenu.

Saša Kecman iz Ministarstva sigurnosti BiH je istakao da je Unsko-sanski kanton posljednjih godina bio pod najvećim pritiskom migranata i vrlo često pripadnici MUP-a pružaju podršku nadležnim institucijama u upravljanju migracijama na teško pristupačnim terenima i lokacijama. Stoga će ova vozila biti od velike pomoći policiji Ključu i Sanskom Mostu u budućem radu, naglasio je Kecman.

Nevrijeme kuca na vrata: Snijeg stigao u Bosnu i Hercegovinu

Nevrijeme kuca na vrata: Snijeg stigao u Bosnu i Hercegovinu

Na primopredaji u Bihaću prisustvovao je ministar MUP-a USK Nermin Kljajić, Simone Guerrini iz Delegacije Evropske unije u BiH kao donatora i IOM-a, koji je implementirao ovaj projekat.

U protekom periodu, uz koordinaciju Ministarstva sigurnosti BiH i finansijsku podršku Evropske unije, osigurana su terenska i višenamjenska vozila i za MUP-ove Zapadnohercegovačkog i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ministarstvo sigurnosti BiH će uz pomoć partnerskih institucija nastaviti da podržava rad lokalnih zajednica, a posebno u oblasti jačanja sigurnosti. Kecman je istakao da je u proteklom periodu napravljen značajan iskorak u ovoj oblasti, te da je unaprijeđen sistem upravljanja migracijama, što je rezultiralo i značajnim smanjenjem broja migranata u BiH.

Zahvaljujući tome popravljena je sigurnosna i humanitarna situacija u USK, gdje su migranti izmješteni iz naseljenih mjesta u prihvatne centre. Uz zatvaranje Sedre u prošloj godini, zbog povoljne situacije nedavno je Ministarstvo sigurnosti zatvorilo i prihvatni centar Miral u Velikoj Kladuši.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije