MUP RS "spremio" novih 20 prekršajnih prijava za članove grupe Pravda za Davida

Radiosarajevo.ba
MUP RS "spremio" novih 20 prekršajnih prijava za članove grupe Pravda za Davida
Foto: BNTV / Banja Luka: Uprkos hladnom vremenu građani ostaju uz Davora Dragičevića
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske spremilo je 20 novih prekršajnih prijava za članove grupe Pravda za Davida, zbog, kako kažu kršenja Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

Saopćenje MUP-a Republike Srpske prenosimo u cijelosti: 

"Nakon okupljanja članova grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine u Banjoj Luci, 17. 12. 2018. godine, okupljanje je nastavljeno na prostoru ispred objekta Narodne skupštine Republike Srpske gdje je u toku bila posebna sjednica Narodne skupštine.

Okupljanje građana organizovano je na prostoru koje nije određeno odlukom o određivanju prostora za održavanje javnih skupova niti je održavanje javnog skupa prijavljeno i održano u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju Republike Srpske.

Policijski službenici su obezbjedili navedeno okupljanje. Protiv do sada identifikovanih dvadeset učesnika navedenog okupljanja za koje je utvrđeno da su postupali suprotno Zakonu o javnom okupljanju Republike Srpske i Zakonu o javnom redu i miru Republike Srpske, nadležnom sudu je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Također policijski službenici nastavljaju rad sa ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog krivičnog djela 'Ugrožavanje sigurnosti'.

Pozivamo građane da na zakonit način izražavaju svoje stavove i suzdrže se od bilo kakvog nezakonitog ponašanja", saopćeno je iz MUP-a Republike Srpske. 

Nezvanično, nadležnom sudu je podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Davora Dragičevića, Ozrena Perduva, Aleksandra Gluvića, Sofije Grmuše, Željke Dabića, ali, između ostalog, i poslanika Draška Stanivukovića i Nebojše Vukanovića, koji su se tada pridružili protestima ispred parlamenta.

Članovi grupe “Pravada za Davida”, 17.decembra su iznijeli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovog izbora Dragana Lukača za ministra unutrašnjih poslova RS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije