Mujanović: Čović oplakuje propast izborne reforme, EU odbila konstitutivne narode

11
F. V.
Mujanović: Čović oplakuje propast izborne reforme, EU odbila konstitutivne narode
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Mujanović konkretno o Čovićevim potezima

Predsjednik HDZ-a BiH i pedsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je sinoć na božićnom prijemu, kojeg je po prvi put organizirao u Mostaru, kako je "velika šansa propuštena", ali da i dalje vjeruje da će Bosna i Hercegovina dobiti izborni zakon koji će definirati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Čović se tako referirao na "odgađanje" pregovora o izbornoj reformi, što će nakon SDP-a BiH, po svemu sudeći podržati i SDA i DF. Na stanovištu su da se izborna reforma ne može voditi dok su u toku otvoreni napadi na institucije države, s krajnjim secesionističkim namjerama.

Inače, Čovićeve poruke naišle su na različite komentare.

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

Obustava saobraćaja u subotu u Sarajevu: Delegacije iz RS-a dolaze u bivšu Dobrovoljačku

"Dragan Čović oplakuje propast pregovora o izbornoj reformi izbornog u BiH (tj. pokušaj HDZ-a da forsira daljnju sektašku fragmentaciju u BiH), ali kaže da mu je drago da 'EU sada razumije konstitutivnost'. Vijeće EU je prije dva dana eksplicitno odbilo da se pomenuti termin unese u rezoluciju BiH", naveo je Mujanović na Twitteru.

Primijetio je da HDZ-ovi prijedlozi pozivaju na podjelu građana "po krvi", što sve veći broj europarlamentaraca, pored ostalih zvaničnika počeo prepoznavati.

Nakon ovog stava razvila se zanimljiva rasprava.

Pored ostalih, poznati hrvatsko-američki advokat Luka Misetic, haški branitelj generala Ante Gotovine, poznat, uz ostalo, po stavovima "da Hrvatska nije izvršila agresiju na BiH i da uspostava Herceg-Bosne nije udruženi zločinački poduhvat", reagirao je na istupe Mujanovića.

Na raniju Mujanovićevu opasku kako je "Bošnjaci Bosnu vide kao egzistencionalni dio biološkog opstanka", Mišetić je ustvrdio kako se ne treba pretvarati da u svojem zagovaranju ne uzima "krv" i "kolektivna prava". Spočitao je Mujanoviću koncepte koji su, tobože, zagovarani i u bivšoj Jugoslaviji.

"Osim što ćete primijetiti da ja zapravo nisam podržao taj koncept i izričito sam napisao da BiH treba ići ka pravom liberalno-demokratskom modelu upravo kako ne bi postala bošnjačka nacionalna država. Ali, hvala na opsesivnom praćenju mog rada. To je veoma laskavo", odgovorio je Mujanović poznatom advokatu.

Također, i Damir Mašić, šef Kluba zastupnica/zastupnika SDP-a u Parlamentu FBiH istakao je kako panična reakcija Dragana Čovića putem njegove i HDZ-ove privatne nevladine organizacije HNS, koja služi za njihove stranačke dnevno-političke obračune, najviše sliči reakciji djeteta u prodavnici kada mu roditelji ne kupe igračku koju je želio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije