Muhamed Sacirbey: Neki su žrtvovali Bosnu...

6
F. V.
Muhamed Sacirbey: Neki su žrtvovali Bosnu...
Arhiv / Muhamed Sacirbey

Bivši ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN) i nekadašnji ministar vanjskih poslova naše zemlje Muhamed Sacirbey izjavio je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kako mu je prije 25-30 godina bilo jasno da neki su "žrtvovali Bosnu i Hercegovinu"....

"...Da bi dobili svi veliki igrači ono što su mislili da mogu dobiti iza Hladnog rata ("Cold War"). Sada je bar meni jasno da taj Hladni rat nikada nije sasvim završio. Zapravo ruski predsjednik Vladimir Putin još sanja o Rusiji koja je ustvari i dalje Sovjetski Savez (SSSR). Kina nikada nije bila toliko komunistička koliko je bila nacionalistička, pa i fašistička, te stalno hrani veće ambicije unutar i van njenih granica s ciljem homoginazacije. Francuska je i dalje zbunjena time gdje jeste i gdje misli da treba da bude, a u tom dalje igraju ulogu i rasistički elementi", krajnje otvoreno govori Sacirbey za Radiosarajevo.ba.

Amerika, prema njegovima riječima, vidi barem dio ove slike, ali ne sasvim jasno - koju ulogu Bosna i Hercegovina ima.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

"Zapravo lideri Bosne i Hercegovine trebaju da budu jasni i da ne traže toliko da se popravljau nepravde od prije 25 godina, nego da budu ravnopravni partneri sa euro-atlanskim zemljama, ono što je spasilo Litvaniju, Latviju, Estoniju, Poljsku, Bugarsku i druge. Zašto je BiH van toga, i to na štetu građana Bosne i Hercegovine, Amerike i Evrope. Američki predsjednik Joe Biden to razumije i bio je zato inicijator brže, čak vanredne integracije tih zemalja u tom ključnom momentu. Sigurno sadašnja pozicija nije etnička podjela BiH, to je samo umjetna magla. BiH je danas novi Berlin, i to samo šteti Zapadu, kao i Bosne i Hercegovine. A nove ekstremne snage, od Kremlja do Kine, i drugih žele to upotrebljavati kao taktičku i stratešku smetnju", zaključio je Sacirbey.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije