Muftija Osman ef. Kozlić: Ferhadija ne optužuje nikoga za zlo, ali nas opominje

Radiosarajevo.ba
Muftija Osman ef. Kozlić: Ferhadija ne optužuje nikoga za zlo, ali nas opominje
Na samom početku svečane manifestacije otvaranja Ferhadija džamije prisutnima se obratio muftija banjalučki Osman ef. Kozlić.

O posebnosti današnjeg svečanog otvaranja vrata Ferhat-pašine džamije efendija Kozlić kazao je: "Ovo je dan radosti Banja Luke. Mnogo je onih koji su na drugi način pomagali obnovi Ferhadije.

Ferhadija unosi radost i nadu u bolje sutra, otvara se prema svima nama, otvara vrata i svoje kapije, ne optužuje nikoga za zlo koje je nanijeto, ali nas opominje svojim ponovnim rađanjem da nam se slično zlo ne ponovi.
Banjalučka Ferhadija nam poručuje da vodimo računa o dobru i zlu. Vjerujemo da dobrih ljudi ima više, samo što nekad nastupe vremena kada zlo nadvlada dobro i čuje se više. A u takvim vremenima dobri zaćute. Mi ne smijemo prešutiti zlo i moramo biti glasniji od drugih. I Jasenovac i Srebrenica nas opominju da moramo biti dobri jedni prema drugima i pokazati poštovanje", izjavio je, između ostalog, efendija Kozlić.

Nakon govora muftije Kozlića uslijedit će svečana obraćanja Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika, ali i gosta iz Turske, premijera Ahemta Davutoglua. 

Ferhadija je zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine.

Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

Predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine UNESCO-a.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije