Otvaranje Ferhadije sutra obezbjeđuje više od 1.000 policajaca

Anadolija
Otvaranje Ferhadije sutra obezbjeđuje više od 1.000 policajaca
Oko 10.000 posjetilaca prisustovat će sutra svečanom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Ovaj skup obezbjeđivaće više od 1.000 policajaca, saopštili su danas čelni ljudi Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska.

"Ne postoje informacije koje ukazuju da bi moglo biti ugrožavanja ovog javnog skupa", izjavio je Boško Pandža, načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka, predsjednik Štaba MUP-a RS "Ferhadija 2016" koji je od danas u stalnom zasjedanju.

U organizovanom dolasku u Banjaluku će sutra stići preko 100 autobusa. U i oko grada biće pojačane kontrole, ali u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH preduzete su mjere kontrole vozila kojima se dolazi organizovano.

"Oko Banjaluke biće punktovi kontrola, ali neće biti bespotrebnog zadržavanja organizovanog prevoza, jer će u svakom od njih biti policijski službenik", rekao je Pandža.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, izjavio je da se na ovom velikom skupu koji "mora biti dobro obezbjeđen" očekuju brojne domaće i strane delegacije.

"To je događaj koji će propratiti čitav region i šire. Najvažnije da pošaljemo poruku mira, suživota i da je Banjaluka otvoren grad spreman za saradnju i suživot, kao što treba da bude čitava BiH", rekao je Lukač.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, rekao je da su provedene sve pripremne aktivnosti za otvaranje i da je sve uspješno privedeno kraju.

"Očekujemo da se ovaj javni skup realizuje na zadovoljstvo svih i prođe u mirnom i pristojnom stanju da građani koji će doći iz drugih dijelova BiH nemaju nikakvih zastoja u saobraćaju da sve ide brzo i efikasno i da na kraju svi budu zadovoljni", rekao je Vasić.

Pandža je istakao da je jutros održan sastanak sa Ambasadom Turske u BiH i prethodnicom delegacije ove države na kojem je potvrđeno da na manifestaciju dolazi turski premijer Ahmet Davutoglu.

"Izvršili smo pripreme i sve je spremno za njegov dolazak i dolazak drugih štićenih ličnosti", kazao je Pandža.

U obezbjeđenju svečanog otvaranja Ferhadije učestvuju i pripadnici svih bezbjednosnih agencija u BIH uz podršku EUFOR-a, helikopterskog servisa, te gradskih struktura potrebnih za obezbjeđenje. Na užem prostoru oko Ferhat-pašine džamije od popodnevnih časova počinje obustava saobraćaja i zabrane rada ugostiteljskih objekata, dok će područje zabrana sutra biti prošireno.

 

Ferhadija je zadužbina Ferhad-paše Sokolovića, izgrađena 1579. godine. Početkom rata u BiH, 7. maja 1993. u potpunosti je srušena, a teren na kojem se nalazila poravnan je u namjeri da se zatre svaki trag ovoj građevini.

Ferhadija je predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja bosanske arhitekture u vrijeme Osmanlija u 16. stoljeću, a 1950. godine uvrštena je u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, je u Bosni i Hercegovini proglašen kao Dan džamija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije