Muftija Nedžad Grabus se oprostio od arhitekte Amira Pašića

1
F. V.
Muftija Nedžad Grabus se oprostio od arhitekte Amira Pašića
Foto: Radiosarajevo.ba / Amir Pašić i Nedžad Grabus

Vijest da je u Mostaru u srijedu, 27. aprila, umro Amir Pašić, arhitekta koji je rukovodio obnovom Starog mosta, rastužila je mnoge ličnosti.

Među prvima se oglasio i muftija sarajevski Nedžad Grabus, koji je istakao da je Bosna i Hercegovina ostala bez kolosalnog intelektualca svjetskog glasa.  

"Vijest o preseljenju na Bolji svijet kolosalnog intelektualca svjetskog glasa prof. dr. Amira Pašića sve nas je iznenadila i rastužila. Profesor Pašić bio je vrhunski intelektualac, među najutjecajnijim arhitektima u svijetu. Njegov doprinos čuvanju svijesti o važnosti islamskog i bosansko-hervegovačkog kulturnog naslijeđa i implementaciji velikog broja projekata s tog područja ostat će kao veliko dobro svima nama i amanet novim generacijama.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Širom svijeta pronosio je znanje o kulturnim i civilizacijskim vrijednostima Mostara i Bosne i Hercegovine. Susreli smo se 19. dan ramazana, s puno entuzijazma mi je govorio o novim projektima afirmiranja islamske kulturne baštine u BiH i svijetu. Preselio je u blagoslovljenoj Noći, Lejlei-kadr. Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo. Izražavamo svoje saučešće porodici i prijateljima rahmteli Amira Pašića. Molimo Allaha, dž.š., da rahmetli profesora Amira Pašića primi u okrilje Svoje Milosti i nastani ga u dženentskim baščama" kazao je  muftija sarajevski Nedžad Grabus za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, osim na Univerzitetu u Sarajevu, profesor Amir Pašić je predavao na više od 30 univerziteta širom svijeta, između ostalih: Yıldız Technical University, Istanbul; Mimar Sinan University, Istanbul; Harvard University, Massachusetts Institute of Technology, Columbia University, the University of Pennsylvania, the Royal Polytechnic Institute in Stockholm, York University, UK; La Sapienza University Rome, Alcala de Hennares University Madrid, Yale University, Cornell University, King Saud University, Riyadh; KSA i drugi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije