Muftija Adilović: Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti

8
FENA
Muftija Adilović: Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti
Foto: IZ BiH / Muftija dr. Ahmed-ef. Adilović

Predsjednik Organizacionog odbora vjersko-kulturne manifestacije '514 Dani Ajvatovice' muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović danas je izjavio da je Ajvatovica naše kolektivno pamćenje.

Program svečanog otvorenja manifestacije održava se na platou Musalle u Pruscu, gdje se obratio muftija Adilović.

"Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i nastala je u našem narodu, stasala, razvijala se i davala plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas", naglasio je muftija.

GRAS uputio obavijest građanima: Večeras izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza

GRAS uputio obavijest građanima: Večeras izmjene u odvijanju javnog gradskog prijevoza

Ajvatovicom pokazujemo da smo stoljećima bili dobar i čestit narod, plemenitog srca i dobre duše, dobronamjerni prema svim ljudima, ali i prema svemu što nas okružuje jer nas tako naša vjera uči, poručio je muftija.

"Bosna je uvijek bila šarena i lijepa, u njoj je bilo mjesta za sve dobronamjerne ljude, bez obzira koje bili nacije, vjere i kojoj kategoriji pripadali. Tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti", akcentirao je on.

Protiv Osmana Kozlića podignuta optužnica za krivično djelo 'Nesavjestan rad u službi'

Protiv Osmana Kozlića podignuta optužnica za krivično djelo 'Nesavjestan rad u službi'

Muftija Adilović naveo je tom prilikom i da će Manifestacija obuhvatiti više od 60 raznovrsnih programskih sadržaja. Od toga je najviše kulturnih (29), vjerskih i sportskih po devet, edukativnih osam i humanitarnih šest.

"Između ostalog, bit će osam promocija knjiga, sedam tribina, tri izložbe, tri večeri sevdaha (i ilahija), dvije predstave, po jedan okrugli sto, likovna kolonija, smotra folklora, itd. Od kulturnih sadržaja, ovom prilikom, spomenut ćemo 21. smotru folklora u Bugojnu, duodramu Derviš i smrt u Donjem Vakufu, Večer sevdaha također u Donjem Vakufu, večeri ilahija i sevdaha u Travniku i Karauli, te Likovnu koloniju u Bugojnu. Od promocija knjiga izdvojit ćemo promociju Monografije Mladi muslimani u Novom Travniku, promociju djela o Reisu Džemaludin Čauševiću u Bugojnu, te promociju Tefsira tj. komentara Kur'ana Časnog u Travniku. Posebnu važnost ovom djelu daje to što je to, prema našim saznanjima, prvo kompletno tumačenje Kur'ana na bosanskom jeziku, čiji je autor naš istaknuti alim i intelektualac", kazao je muftija travnički.

Od vjerskih sadržaja spomenuo je tradicionalni sabah-namaz na platou Ajvatovice; centralnu džumu u Baš-džamiji u Donjem Vakufu, koju će predvoditi muftija banjalučki; centralnu džumu u Handanaginoj džamiji u Pruscu; tradicionalni vjerski program i zikr 29. juna u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka, Ajvatovička dova i podne-namaz 30. juna na platou Ajvatovice.

Muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus se sastao sa mons. dr. Franjom Topićem

Muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus se sastao sa mons. dr. Franjom Topićem

Od sportsko-rekreativnih programa tom prilikom najavio je 26. Karate kup Bugojno Open - Ajvatovica 2024 - u Bugojnu, Omladinski kamp na platou Ajvatovice u kojem će učestvovati više od 200 mladića i djevojaka iz raznih krajeva BiH i 6. Šahovski turnir u Travniku.

Humanitarni sadržaji, u okviru Dana Ajvatovice, bit će realizovani u šest udruženja i institucija koje brinu o osobama sa posebnim potrebama i težim bolestima u Bugojnu, Travniku, Novom Travniku i Jajcu.

"Tom prilikom, donacijom Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, finansijski ćemo pomoći rad tih udruženja i ustanova te donacijom Merhameta BiH obradovati njihove korisnike", kazao je on.

Za subotu, 29. juna, u tradicionalnom svečanom defileu kroz Donji Vakuf, najavio je učestvovanje članova turskog vojnog orkestra Mehter, bajraktara i konjanika iz cijele BiH, izviđača i gostiju iz Republike Turske, te ostalih učesnika.

"Te noći, u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka, hor Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice izvest će tradicionalni Vjerski program. Prigodno predavanje održat će dekan IPF-a iz Zenice, a prestavnici Tarikatskog centra će proučiti uobičajeni zikr",naveo je Adilović.

Muftija Fazlović: "Ne smijemo odustati od zemlje u kojoj se provodilo etničko čišćenje"

Muftija Fazlović: "Ne smijemo odustati od zemlje u kojoj se provodilo etničko čišćenje"

U nedjelju, 30. juna u jutarnjim satima konjanici, bajraktari i pješaci će krenuti prema ajvatovičkoj stijeni i livadi, gdje će biti izveden centralni program ovogodišnjih Dana Ajvatovice.

"U programu će učestvovati hor Mehter, gosti iz Republike Turske, te hor BZK Preporod iz Ilijaša, a prigodnim riječima obratit će se reisul-ulema Islamske zajednice u BiH ili njegov izaslanik. Na kraju, bit će proučena tradicionalna Ajvatovička dova i klanjan podne-namaz. Time će se završiti manifestacija", najavio je muftija.

Kao i prethodnih godina, programski sadržaji bit će izvedeni na području osam općina Muftijstva travničkog.

Muftija Grabus: "Imamo nedostatak kulture dijaloga u Bosni i Hercegovini“

Muftija Grabus: "Imamo nedostatak kulture dijaloga u Bosni i Hercegovini“

"Učesnici će biti iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, te iz Republike Turske. I ove godine očekujemo i veliki broj konjanika i bajraktara, odjevenih u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji, iz cijele Bosne i Hercegovine. Dakle, i za ovogodišnje Dane Ajvatovice pripremili smo veliki broj interesantnih i korisnih sadržaja, pa pozivam da im prisustvujete, okoristite se i uživate u tome - naglasio je", navedeno je. 

Muftija Ahmed-ef. Adilović zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji te manifestacije, te uputio čestitku povodom bajramskih dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije