Mreža za izgradnju mira: Potrebna je hitna nabavka vakcina, bez politizacije

Radiosarajevo.ba
Mreža za izgradnju mira: Potrebna je hitna nabavka vakcina, bez politizacije
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Građani ispred Vlade FBiH

Mreža za izgradnju mira u BiH uputila je apel svim izabranim nosiocima državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti da preuzmu odgovornost koju su dobili od građana/ki demokratskim putem, te izvrše svoju dužnost, i da svojim odgovornim djelovanjem vrate građanima/kama izgubljeno povjerenje da su sposobni da učinkovito i koherentno vode borbu protiv COVID-a.

„Potrebna je hitna nabavka vakcina, bez dana odlaganja, za svakog građanina/ku Bosne i Hercegovine, bez ikakve politizacije, diskriminacije i privilegija. Svi građani/ke, iako prestrašeni i ogorčeni, i dalje će se boriti protiv COVID-a poštivajući sve mjere sigurnosti. Ali na vladajućim autoritetima i na zdravstvenim institucijama je mandat, dužnost i odgovornost da prestanu s političkom propagandom i neistinama, odustanu od retorika podjela, da se ujedine i koherentno počnu djelovati kako bi osigurali sve potrebne uslove i okolnosti u svrhu zaštite zdravlja građana/ki, njihovih života i kontrole širenja COVID-a“, poručuju iz Mreže za izgradnju mira.

Također izražavaju podršku i zahvalnost svim zdravstvenim radnicima/ama te pozivaju građane/ke da ne odustaju od svog jasnog i glasnog konstruktivnog otpora.

„U ovoj teškoj individualnoj i socijalnoj krizi svi građani/ke mogu i dalje računati na neumornu podršku Mreže za izgradnju mira za nastavak civilne borbe za društvenu odgovornost, humanost i dostojanstvo, a posebno tokom pandemije koronavirusa, sve dok zadnja potrebna vakcina ne stigne u BiH, a i dalje u budućnosti“, kažu.

Mreža za izgradnju mira aktivno prati stanje u zemlji, te će nastaviti da analizira borbu protiv COVID-a i rad svih vlada na nabavci vakcine u BiH. Tim povodom uskoro će organizovati veliku konferenciju koja će okupiti lidere/ke civilnog društva, ne samo iz nevladinih udruženja nego i medija i sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije