Mostarski logoraši Mišetiću: Ne lažite, mi dobro znamo kako nas je „oslobađala“ Hrvatska vojska

9
Radiosarajevo.ba
Mostarski logoraši Mišetiću: Ne lažite, mi dobro znamo kako nas je „oslobađala“ Hrvatska vojska
Foto: Privatni album / Mostarski logoraši

Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba komentirao je tvrdnje koje je u javnosti iznio Luka Mišetić, američki advokat hrvatskog porijekla koji je u Haagu branio generala Antu Gotovinu, navodeći da član Predsjedništva BiH Željko Komšić „izbjegava činjenicu da je Hrvatska vojska oslobodila Bosnu i Hercegovinu“.

Ne lažite svoj narod

Mišetić je to kazao u povodu nastojanja da Hrvatska vojska bude dio misije EUFOR-a u BiH. Ovaj pravnik je i ranije, također, tvrdio da Hrvatska i Srbija imaju osnova za izlazak iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Hajdarović: Svjedočimo svakodnevnim nasrtajima na BiH, to mora stati!

Hajdarović: Svjedočimo svakodnevnim nasrtajima na BiH, to mora stati!

„Već izvjesno vrijeme se u javnosti, od strane raznih političara iz Hrvatske, pokušava "progurati" ideja i zahtjev da HV bude sastavni dio snaga EUFOR-a u Bosni i Hercegovini. Nismo željeli reagovati, nadajući se da je to bio jedan od probnih balona koji su, posebno u posljednjih nekoliko godina, stalni iz nama susjedne Hrvatske. Nismo, sve dok nismo pročitali izjavu advokata Mišetića koji pokušava da svojim tumačenjem "istine" želi nama koji smo preživjeli "oslobađanje" od presuđene agresorske vojske reći da trebamo vjerovati njemu, a ne svojim očima i svojim tijelima“, kazao je Hajdarović za Radiosarajevo.ba.

Emir Hajdarović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Emir Hajdarović

Mišetić nam kaže, dodaje Hajdarović, „da ne trebamo vjerovati svima onima koji su ubijeni u logorima i koji i 30 godina nakon rata nisu našli svoj smiraj, jer se i dan danas vode kao nestali“.

„Spominjući 1995. godinu i insistirajući na tome da je HV oslobodila Bosnu i Hercegovinu, čini nam se da ovaj advokat ima amnezije pa zaboravlja 1993. i 1994. godinu za koju je i izrečena presuda na Međunarodnom sudu (ICTY) u Haagu. Pokušava zamijeniti tezu i da sam nametne krivicu na pleća hrvatskog naroda, poturajući mantru na kojoj danas jašu tzv. branitelji hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini - da se optužuje jedan narod. Mišetiću (namjerno ne kažem gospodin), ne lažite javnost i ne lažite svoj narod“, dodao je.

Prema riječima Hajdarovića, niko ne stavlja krivicu niti optužuje jedan tj. hrvatski narod kada javno govori da je političko rukovodstvo Republike Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom i političko rukovodstvo tzv. HRHB presuđeno za udruženi zločinački poduhvat (UZP) samim tim i ideja tzv. HRHB.

To su historijski fakti, napominje Hajdarović.

„Konstantnim ponavljanjem laži od vas i inih nikada nećete promijeniti tu činjenicu, i to će ostati mrlja na obrazu hrvatske politike koju neće moći izbrisati niko i nikad“, istakao je.

Žrtve neće šutjeti

Poručio je i kako mostarski logoraši žele obavijestiti političke faktore „koji se ovih dana bore za vlast i ne shvataju ozbiljnost i pogubnost te ideje“ - da je svako prešutno odobravanje dolaska „presuđene vojske koja je izvršila agresiju na našu zemlju, zločin koji nikada i nikom neće biti oprošten od strane žrtava logora HRHB.

„Logoraši su najbolje osjetili na svojim leđima oslobodilačku vojsku nazvanu po raznim imenima životinja (pume, tigrovi, lavovi .....). Žrtve ne žele niti će dopustiti dolazak vojske koja je provodila zločinačku politiku na prostoru Bosne i Hercegovine i protiv toga će se boriti svim demokratskim i raspoloživim sredstvima. To moraju da znaju i svi međunarodni faktori koji svojim djelovanjem pokušavaju da realizuju ideju sljedbenika politike UZP-a. Žrtve šutjeti neće, jednom su morale ali nikad više“, zaključio je Hajdarović u izjavi za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije