Mostar: U Kantonalnoj bolnici ''Dr Safet Mujić'' u ponedjeljak dostupan bezbolan porođaj

0
Radiosarajevo.ba
Mostar: U Kantonalnoj bolnici ''Dr Safet Mujić'' u ponedjeljak dostupan bezbolan porođaj
Foto: Arhiv / Beba, Ilustracija

I u Kantonalnoj bolnici Doktor Safet Mujić u Mostaru od ponedjeljka će biti dostupan bezbolan porođaj uz anesteziju.

Porodilje u Hercegovačkoneretvanskom kantonu čekale su da im se omogući ovaj zahvat dugi niz godina, jer nijedna od tri kantonalne bolnice nije imala adekvatan kadar koji bi provodio ovu praksu.

Uvođenje anestezije pri porodu projekat je na kojem se radilo proteklih 7 mjeseci u kantonalnoj bolnici "Dr. Safet Mujić". Nedostatak kadra, odnosno anesteziologa, osnovni je razlog zašto se na ovu uslugu čekalo dugo. Zahvaljujući angažmanu ginekologa, anesteziologa i edukaciji babica u proteklom periodu, usluga analgezije bit će dostupna porodiljama već od početka aprila.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

ALMA VILA HUMAČKIĆ, načelnica Odjela ginekologije i akušerstva

"To je bilo jako teško realizirati zato što anestezija pored svog ogromnog prostora koji mora da radi. Mi moramo imati jednog anesteziologa na dispoziciji na ginekologiji koji će u svakom momentu bit spreman jer sve vrijeme trajanja epiduralne anestezije mora bit prisutan anesteziolog". 

Epiduralna analgezija je najučinkovitija farmakološka metoda. Primjena lijeka je regionalna, tako da djeluje samo na određeni dio tijela. Ona ne odgovara prvorotkama jer porođaj traje duže, pojašnjava doktorica Vila Humačkić. Osim epiduralne anestezije porodiljama će biti omogućena i tzv. Singl šot anestezija.

Lijepe vijesti iz bh. porodilišta: U našoj zemlji rođeno 27 beba

Lijepe vijesti iz bh. porodilišta: U našoj zemlji rođeno 27 beba

"Ubrizga se manja količina lokalnog anestetika i opijata i ona djeluje otprilike 2,5 sata. Nema mogućnost ponavljanja, jer nema katetera, ali je zato mnogo manja invazija u organizam pacijentice. Nažalost, ona nije pogodna za prvorotke jer traje samo dva i po do tri sata, više nam je za drugorotke, trećerotke", dodala je.

Kao i kod svakog medicinskog zahvata i epiduralna anestezija nosi određene rizike, smatraju stručnjaci. Međutim, rizici su minimalni ukoliko se radi stručno i u odgovarajućoj ustanovi, odnosno bolnici. Najveća bolnica u HNK, SKB Mostar još nije u mogućnosti pružiti ovu uslugu, zbog, kako su nam kazali, nedostatka anesteziologa.

"Godinama pokušavamo riješiti taj problem i vjerujemo da će to u skoroj budućnosti biti riješeno. Unatoč tomu, uspijevamo održati postotak carskih rezova na zavidnom nivou (raspon 23-25% posljednih 12 godina). Većina kliničkih centara u regiji ima preko 30% carskih rezova".

Prema deklaraciji Svjetske zdravstvene organizacije iz 2001. godine svaka žena ima pravo na bezbolan porod, kao i na odbijanje sedacije ako to želi. Međutim, opšti narativ koji vlada na Balkanu je da su žene koje traže olakšanje bolova slabe i razmažene što je svakako pogrešno, smatraju psiholozi, piše BHRT.

Kroz ovo testiranje prolaze sve bebe: Sve što trebate znati o Apgaru i rezultatima

Kroz ovo testiranje prolaze sve bebe: Sve što trebate znati o Apgaru i rezultatima

MARKO ROMIĆ, psiholog

"Očito imamo nešto kao genetski kod, nešto što nas vodi ka tome da susprežemo svoja vlastita nastojanja ili svoj vlastiti zdravi razum nauštrb onog šta će reć susjedstvo ili mahala".

AMILA TATAREVIĆ, Udruženje BabySteps – telefonom grafika

"Pa nažalost, nismo baš ni infomisane dovoljno o svojim pravima i mogućnostima. To je ono što je jedna velika mana. Suštinski uz
informisanost mi možemo samo postići bolje stanje za nas".

Iz Kantonalne bolnice dr Safet Mujuć napominju kako je glavni cilj projekata poput ovog stvoriti što bolje uslove za žene u ovoj ustanovi i tako možda potaknuti neku od njih da se odluče za još jednu trudnoću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije