Mostar: Pronađeni ostaci tri osobe, je li riječ o borcima ARBiH iz "Vranice"?

0
F.V.
Mostar: Pronađeni ostaci tri osobe, je li riječ o borcima ARBiH iz "Vranice"?
FOTO: Arhiv / Feđa Husković, Hasan Balić i Šefik Pobrić

Na području mjesta Miljkovići, zapadno od Mostara prema Čitluku, realizira se proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Pronađeni su posmrtni ostaci, odnosno više koštanih posmrtnih ostataka za koje je ljekar sudske medicine potvrdio da asociraju na ostatke ljudskog porijekla.

Proces ekshumacije, po nalogu tužioca, koordinira istražilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Na lokaciji se nalazi ljekar sudske medicine-patolog, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici MUP-a HNK koji osiguravaju lokaciju.

Feđa, Šefik i Hasan

Prema preliminarnim iskopavanjima, radi se o posmrtnim ostacima - dijelovi skeleta najmanje tri osobe.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Istražitelji vjeruju da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, ali o identitetu je rano govoriti.

Kako saznajemo, posmrtni ostaci jedne osobe su djelomično spaljeni, ali će se moći uzeti koštani uzorci za DNK analizu!

Nakon izvršene ekshumacije, posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize u prostorije gradskog groblja "Sutina" u Mostaru.

Inače, među 7.600 osoba za kojima se još traga u Bosni i Hercegovini su brojni Mostarci i Hercegovci.

Među njima i trojica pripadnika Armije RBiH iz Komande Četvrtog korpusa u zgradi "Vranica", koji su, zajedno sa saborcima, 9. maja 1993. zarobljeni i ubijeni.

Riječ je o Feđi Huskoviću, Šefiku Pobriću i Hasanu Baliću. Njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni zajedno sa desetoricom heroja Armije RBiH iz "Vranice" 2007. godine na lokaciji Rimski bunar, zapadno od Mostara.

Istražitelji ne mogu govoriti o tome da li su posmrtni ostaci Huskovića i ostalih pronađeni sada u Miljkovićima. Suviše je rano, ali je činjenica da se za posmrtnim ostacima njih trojice još uvijek traga, te da njihove porodice ni poslije 29 godina nisu pronašle svoj mir.

Odluka Ustavnog suda BiH

Iz krugova bliskih porodicama stradalih iz "Vranice" saznajemo kako nije isključeno da je riječ o ubijenim pripadnicima Armije RBiH za kojim se traga, posebno nakon nedavne odluke Ustavnog suda BiH, ali čekaju zvanične stavove Instituta.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine usvojio je početkom ove godine apelaciju porodica 13 zarobljenih vojnika Armije BiH protiv Državnog tužilaštva zbog "nepostupanja u predmetu, nepodizanja optužnice i nepružanja dovoljno informacija srodnicima o toku dugogodišnje istrage za njihova ubistva i pronalazak preostalih tijela".

Također, treba imati na umu da je proljetnih dana 1993. godine divni Mostar bio jedno od najužasnijih mjesta na planeti.

Smrt je Mostarom "hodala četveronoške". Bio je to jedan od najtežih trenutaka u njegovoj dugoj historiji.

Izvještaj Vojne policije HVO od 15. juna 1993. godine o tome svjedoči:

"Danas nije bilo krivičnih djela, samo etničko čišćenje Muslimana".

Ovaj dokument prezentiran je u Haškom tribunalu tokom suđenja Jadranku Prliću i ostalima!

Među ubijenima i desetomjesečna beba

Također, prema jednom dokumentu hrvatske obavještajne službe SIS iz tog perioda, iz stanova su izvedene 54 osobe i to, kako je naglašeno, "svi Muslimani".

"Odvođenje osoba i ubojstva osoba vršeno je od strane pripadnika vojnih postrojbi u noćnim satima, a transport do mjesta likvidacije vršen je vozilima... Sve osobe su ubijene vatrenim oružjem, a u tri slučaja oštrim predmetom, najvjerojatnije nožem. U jednom slučaju tri osobe su ubijene vatrenim oružjem, a zatim su zapaljene u stambenom objektu", navodi se u dokumentu SIS-a.

Tijela su pronalažena širom zapadnog dijela Mostara i dalje, u mjestu Bučić, pored puta Mostar-Čitluk, na haremu Balinovac, kod starih magacina na Biskupovoj glavici, na putu za Gorance, na teniskom terenu, kod fakulteta...

Kako se može vidjeti iz dokumenta i iskaza svjedoka, a koje je SIS zabilježio, pripadnici Vojne policije HVO-a, ATG "Baja Kraljević", ATG "Knez Domagoj" upadali su tih dana u stanove i vodili muškarce prema logoru Heliodrom.

Mnogi od njih nikada tamo nisu došli.

Semir Mačkić, Dževad Bajramović, Semir Lerić, Salih Zupčević, Hasan Hadžimahović, Nazif Ramić, Dagmar Elezović, Nermin Šarić, Adem Dugalić, Alica i Dragan Drače, Esad Efića samo su neki ubijenih prvih sedmica i mjeseci okupacije.

Među njima su i Nada Frenjo, Hatidža i Elvedina Kajtaz te Elvedinina desetomjesečna beba, kćerkica Đejlan Kajtaz! Njihova izmučena tijela pronađena su 15. jula 1993. godine na Biskupovoj glavici u Mostaru.

"Prikupljeni operativni podaci ukazuju da se navedene osobe odvedene i lišene života od uniformiranih osoba, navodno pripadnika HVO, i Vedrana Bijuka zvani "Splićo" (evidentirani ovisnik drogama) i osoba po imenu Davor i Zoka", samo su neki od stravičnih detalja.

Činjenice iz slučaja "Vranica"

Podsjetimo 9. maja 1993. godine pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izveli su napad na Komandu Četvrtog korpusa Armije RBiH gdje su, poslije dugih borbi, zarobili pripadnike Armije RBiH Fahira Penavu, Aliju Čamu, Senada Čehića, Dževada Čolića, Mimu Grizovića, Vahidina Hasića, Dževada Husića, Zlatka Mehića, Nenada Milojevića, Nazifa Šarančića, Hasana Balića, Šefika Pobrića, kao i Feđu Huskovića.

Izmučene zarobljenike javnosti je prikazala je Dijana Čuljak u HRT-ovoj emisiji "Slikom na sliku", kao simbol "pobjede" HVO-a i HV-a nad Armijom RBiH.

"Poslije snimanja odvedeni su na Mašinski fakultet u Mostaru, gdje je smještena Komanda Vojne policije HVO i gdje su inače „obrađivani zarobljenici", pisali su 16. augusta 1994. godine državnom i vojnom rukovodstvu Bosne i Hercegovine roditelji, supruge i djeca tada još uvijek samo nestalih boraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije