Moore i Čović poručili: Nužno je osigurati dovršetak izbora u Stocu

Anadolija
Moore i Čović poručili: Nužno je osigurati dovršetak izbora u Stocu
Nakon što su danas održali sastanak Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH i Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, zajedno su poručili da je u Stocu, kao i u svim drugim lokalnim sredinama, nužno osigurati nesmetan dovršetak izbornog procesa.

Njih dvojica su na sastanku razgovarali o nedavno održanim lokalnim izborima, posebice o nasilno prekinutom izbornom procesu u Stocu, ocijenivši kako je veoma važno da, u svjetlu novih izazova, institucije potvrde svoju ulogu i funkcionalnost, kao i autoritet koji će doprinijeti stabilizaciji BiH.

Sagovornici su se složili da su, ukupno gledajući, izbori od 2. oktobra sprovedeni u skladu sa zakonom i demokratskim standardima, uz izuzetak Stoca gdje je izvršen nezapamćen fizički nasrtaj na javne službenike i članove lokalne izborne komisije. Također, osudili su nasilje kao obrazac koji utječe retrogradno na pozitivne procese u našoj državi.

Čović je naglasio da se radi o događaju bez presedana i ispod svakog demokratskog nivoa, posebno stoga što akteri događaja još nisu adekvatno procesuirani od nadležnih institucija, te je upozorio da bi, ukoliko izostane odgovarajuća reakcija nadležnih organa, uključujući pravosuđe, taj incident samo legitimirao nasilje kao sredstvo postizanja društvenih i političkih ciljeva.

Ambasador Moore je informirao Čovića o namjeri da otvori privremeni ured OSCE-a u Stocu, te izvijestio da su u tom pravcu već poduzete odgovarajuće aktivnosti. Pri tome je naglasio da je organizacija, sprovođenje izbora i nadležnost nad cjelokupnim izbornim procesom pri institucijama Bosne i Hercegovine, a ne na međunarodnim institucijama, što je stvar prošlosti. Stoga će privremeni ured biti isključivo u službi jačanja posmatračkog kapaciteta OSCE-a u Stocu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije