Mogherini i Hahn: Imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost

Fena
Mogherini i Hahn: Imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazili su sućut porodicama ubijenih Srebreničana

Mogherini i Hahn objavili su zajedničku izjavu u kojoj ističu da, dok se neke od žrtava još uvijek ukopavaju, žele iskazati sućut preživjelima, porodicama i prijateljima onih koji su stradali i izgubili svoje živote.

"Ova komemoracija podsjeća nas na jedan od najmračnijih momenata čovječanstva i moderne evropske istorije, kao i na našu obavezu da spriječimo da se takav zločin ikada više ponovi. Dok se prisjećamo, imamo odgovornost izgraditi bolju budućnost za generacije koje dolaze, budućnost zasnovanu na pomirenju, izbjegavajući djela i retoriku koja vode ka podjelama", navedeno je u izjavi.

Naglasili su da su njihovi partneri u regiji nedavno pokazali da je moguće ostvariti zajedničko razumijevanje i dobre susjedske odnose, te da kolektivno poštovanje, priznavanje i sjećanje mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti za sve.

"Evropska unija nastavit će podržavati građane Bosne i Hercegovine u prevazilaženju ostavštine prošlosti i napredovanju zemlje na njenom evropskom putu - izjavili su Mogherini i Hahn",  saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije