Mogherini i Hahn o negiranju presuda Međunarodnog suda

Radiosarajevo.ba
Mogherini i Hahn o negiranju presuda Međunarodnog suda
FOTO: EPA / Mogherini i Hahn

Dvanaest udruženja žrtava agresije na BiH i genocida pokrenulo je još u aprilu inicijativu prema domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti i glorifikacije njihovih izvršilaca, a na temelju pravosnažne presude Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Udruženja žrtava rata: Smijeniti sve koji negiraju zločine nakon presude Karadžiću

Perović: Odnos prema presudi Karadžiću pokazat će je li živa ideja o velikoj Srbiji

Nakon što su udurženja poslala svoja pisma i reakcije, počeli su da pristižu odgovori i iz svijeta. Naša redakcija došla je u posjeda odgovora Federice Mogherini, visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica EK i Johanesa Hahna,  komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

U pismu se navodi da iz EU očekuju od svih lidera da poštuju odluke međunarodnog suda i da se suzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje vode ne poštovanju odluka suda.

"Lideri regiona moraju da budu odgovorni i da svojim primjerom pokažu kako se treba ponašati. Oni moraju izbjegavati i osuđivati izjave ili poteze koji mogu da podižu međuetničke tenzije. U EU nema mjesta za zapaljujuću retoriku ili glorifikaciju ratnih zločina bilo koje strane. Mi stalno ponavljamo ove poruke, kako javno tako i u ragovorima sa svim liderima pojedinačno", navodi se u odgovoru na reakciju udruženja", stoji u odgovoru.

Istaknuli su da su ključni dalji napori za očuvanje mira i stabilnosti u regionu i da zemlje regiona moraju bezkompromisno učestvovati, kako djelima tako i riječima, da bi prevazišli zaostavšitinu prošlosti, a to će jedino ostvariti pomirenjem i rješavanjem otvorenih pitanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije