Udruženja žrtava rata: Smijeniti sve koji negiraju zločine nakon presude Karadžiću

N. K.
Udruženja žrtava rata: Smijeniti sve koji negiraju zločine nakon presude Karadžiću
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sa press konferencije dvanaest udruženja žrtava agresije na BiH i genocida

Dvanaest udruženja žrtava agresije na BiH i genocida pokrenut će inicijativu prema domaćim i međunarodnim institucijama, s ciljem zaštite pravne istine, prava žrtava i zaustavljanja prakse negiranja genocida i zločina protiv čovječnosti i glorifikacije njihovih izvršilaca, a na temelju pravosnažne presude Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Oni su istakli kako će tražiti da visoki predstavnik u BiH smijeni sve one koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince jer, kako kažu, on ima pravo na to, a u policije ne bi smjeli biti oni koji su počinili genocid.

Kada Hotić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Kada Hotić

Kada Hotić iz udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa kazala je da predstavnici ovih udruženja hoće i traže od odgovornih političara na vlasti, prvenstveno bošnjačkih, da se po presudama vrate stvari u prvobitno stanje.

"Da imamo Bosnu cijelu, da Srebrenica ne smije biti u rukama zločinaca, da tamo ne smije biti policija koja je počinila genocid. Tražićemo da imamo sva prava kao ljudi", istakla je Hotić.

Jasmin Mešković - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Jasmin Mešković

Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, smatra da nakon pravosnažne presude Karadžiću ništa više ne bi trebalo biti isto.

"Sada bi trebale neke stvari da se promijene. Pod zastavom i grbom Radovana Karadžića učinjen je strašan zločin u BiH i strašan genocid. Ista ta zastava, isti taj grb, iste institucije koje je Karadžić stvorio danas su naslijeđene. Ako ovako ostane stanje, onda je potpuno Karadžić upravo kada je poslao poruku iz Haga prvi dan nakon presude 'Ja sam pobjednik. Pobjednik je RS'", kazao je Mešković.

Predsjednica udruženja Žene žrtve rata Bakira Hasećić kazala je da moraju vršiti pritisak na bošnjačke političare.

Bakira Hasečić - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Bakira Hasečić

"Da ne prepuštaju smo nevladinom sektoru, da napokon i oni počnu raditi ono što radimo otkad smo postali žrtve", kazala je.

Na današnjem sastanku, oni su pozvali bh. političare da zaštite i podrže žrtve.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja žrtava Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, Žene Srebrenice, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Savez logoraša u BiH, Udruženje logoraša Prijedor 92, Udruženje Žena žrtva rata, Udruženje žena Podrinja, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, Organizacija porodica šehida, poginulih boraca, nestalih osoba Vrbanja – Kotor Varoš, Udruženje nestalih općine Vogošća, Udruženje nestalih općine Ilijaš i Udruženje zarobljenih i nestalih lica opštine Zvornik.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog suda je Karadžića osudilo kaznom doživotnog zatvora. U prvostepenom postupku 2016.  je osuđen na 40 godina zatvora.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije