Modernizacija u VSTV-u BiH: Interaktivna mapa o radu 80 sudova

Fena
Modernizacija u VSTV-u BiH: Interaktivna mapa o radu 80 sudova
/ Ilustracija

Pokretanjem i puštanjem u rad interaktivne mape o radu 80 sudova u Bosni i Hercegovini kao dio web portala pravosudje.ba, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) uvodi još jednu tehnološku novinu u pravosuđu koja će građanima olakšati pristup sudovima, a rad sudova učiniti transparentnijim i efikasnijim.

Stranke u postupku, kao i javnost, moći će prvi put, izvršiti uvid u izvještaje o protoku predmeta, realizaciji plana rješavanja predmeta i trajanju neriješenih predmeta u nadležnosti prvostepenih i drugostepenih sudova, bez prethodnog obraćanja sudovima ili VSTV-u BiH.

Izvještaji sadržavaju statističke podatke, isključivo su informativnog karaktera i preuzimaju se iz CMS-a (Sistem za automatsko upravljanje predmetima) na sedmičnoj osnovi zahvaljujući svakodnevnom radu zaposlenih u sudovima.

Mapa_sudBiH_80sudova_prtsc.png - Modernizacija u VSTV-u BiH: Interaktivna mapa o radu 80 sudova

Mapa prikazuje sve prvostepene i drugostepene sudove u BiH. Osim internet mogućnosti pregleda za sada je planiran razvoj Android aplikacije koja će omogućiti pregleda preko telefona.

Ova vrsta inovacije su u skladu s reformom pravosuđa i predstavlja zajednički napor i saradnju predstavnika projekata "Unapređenje efikasnosti pravosuđa" koji su finansirale Vlada Švedske i Norveške kao i "Konsolidacija i dalji razvoj pravosudnog komunikacijskog i informacijskog sistema - IPA 2012", koji je finansirala Evropska unija da se rad sudova približi strankama, kao i da se javnosti omogući uvid u njihov rad, saopćeno je iz VSTV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije