MO pokrenulo postupak protiv pripadnika OSBiH koji su bili na obilježavanju 9. januara

2
Radiosarajevo.ba
MO pokrenulo postupak protiv pripadnika OSBiH koji su bili na obilježavanju 9. januara
Print Screen / Banja Luka 9. januara 2022.

Ministarstvo odbrane BiH je u skladu s nadležnostima definisanim Zakonom o odbrani BiH pokrenulo postupak utvrđivanja činjenica, a koje se odnose na prisustvo pripadnika Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH na obilježavanju 9. januara, za kojeg je Ustavni sud BiH donio Odluku da nije u skladu sa Ustavom BiH.

Istakli su kako je ministar odbrane u skladu s navedenim naložio i Načelniku Zajedničkog štaba OS BiH da se poduzmu mjere i radnje iz njegove nadležnosti, te da se o poduzetim mjerama i izvršenim radnjama blagovremeno izvijesti Ministarstvo odbrane BiH.

Podsjetimo da su na defileu 9. januara prisustvovali zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalmajor Gojko Knežević i komandant Operativne komande Oružanih snaga BiH generalmajor Radovan Ilić.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Obilježavanju neustavnog dana RS-a prisustvovali su i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.

Također u javnosti nedavno smo svjedočili iznošenju političkih stavova u vezi sa najavama mogućnosti, pa čak i podsticanja, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi. 

"Također, naglašavamo da se svako podstrekivanje i ohrabrivanje postupanja koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona može dovesti i u vezu sa kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svako ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti, koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela.

Stoga, u cilju poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, očekujemo odgovorno postupanje, od strane ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i od strane samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije