Mladi upoznali kulturno-historijsku baštinu USK-a čišćenjem trim staze i obilaskom spomenika

0
Radiosarajevo.ba
Mladi upoznali kulturno-historijsku baštinu USK-a čišćenjem trim staze i obilaskom spomenika
Foto: Facebook / Udruženje Turistički klaster 'UNASANA'

Udruženje Turistički klaster UNASANA iz Bihaća uspješno je organizirao i realizirao projekat 'Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno - historijsku baštinu s ciljem promoviranja politika prema mladima' koji je sufinansiran od Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Realizacija projekta započela je dana 24. 10, a završena je 25. oktobra.

"Od svog osnivanja 2007. godine, Turistički klaster UNASANA uspješno organizira i realizira projekte za mlade s ciljem promoviranja politika prema mladima, zdravog načina života, bavljenja sportskim i kulturnim aktivnostima, čuvanja i brige za kulturno-historijsko naslijeđe, turizam, prirodu, okoliš, itd.

Na ovaj način Udruženje podstiče mlade da brinu o sebi i drugima kako bi bili aktivni članovi zajednice te poboljšavamo životne uvjete mladim ljudima u oblasti kulture, sporta, socijalnih pitanja, itd.

Cilj projekta 'Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno - historijsku baštinu s ciljem promoviranja politika prema mladima' je da se doprinese unapređenju položaja i afirmiranju mladih kako bi kvalitetno provodili svoje slobodno vrijeme. Također, projektom se mlade želi podstaći na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno - historijsko i prirodno naslijeđe te kulturni turizam Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Budući da Udruženje UNASANA želi biti učinkovitiji u promoviranju politika prema mladima i skrenuti pažnju na veliki problem s kojim se mladi u Unsko-sanskom kantonu suočavaju, organizirane su edukativne radionice za 30 srednjoškolaca, praktične radionice s ciljem promoviranja kulture, kulturno-historijske baštine, turizma i prirodnih bogatstava Unsko-sanskog kantona, kao i akcije čišćenja trim staze 'Debeljača'.

Svrha održavanja akcije čišćenja u sklopu ovog projekta je podizanje razine ekološke svijesti kod mladih te usvajanje zdravih navika s obzirom na to da naša budućnost ovisi o njima i potrebno je već danas reagirati i razviti im odgovornost prema sebi i svom domu. Inače, već deset godina Udruženje UNASANA uspješno organizira ovaj projekat.

Praktične radionice su važne zbog toga što jačaju grupnu koheziju kod djece i mladih, potiču zdrave životne navike i educiraju o kvalitetnom načinu organizacije i korištenja slobodnog vremena. Vrlo je važno pomoći mladima u organizaciji njihovog slobodnog vremena.

Uspješno organiziran i realiziran projekat Aktivno za zajednicu: Upoznajmo kulturu i kulturno - historijsku baštinu s...

Posted by Visit Unasana on Tuesday, October 25, 2022

Stoga je Udruženje UNASANA organiziralo obilazak kulturno-historijskih spomenika i znamenitosti te prirodnih bogatstava Bihaća i Unsko-sanskog kantona: Kapetanova kula, crkva sv. Ante Padovanskog, džamija Fethija, Bihaćka Gradska otoka i 'Djevojka s Une', Stari grad Sokolac, Nacionalni park 'Una'...

Ovim projektom je Udruženje Turistički klaster UNASANA ojačao solidarnost i inkluziju kod mladih, povećao samopouzdanje i samopoštovanje kod mladih, poboljšao kreativno izražavanje kod mladih te kvalitet provođenja slobodnog vremena, kao i povećao broj aktivnih mladih koji žele da doprinesu razvoju svoje zajednice, grada, države", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije