Mladi upisuju ono što žele roditelji, pa odlaze iz BiH

Radiosarajevo.ba
Mladi upisuju ono što žele roditelji, pa odlaze iz BiH
U Tuzlanskom kantonu će Omladinski resursni centar, sarajevska organizacija S.K.I.L.L.S., uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini, u narednih šest mjeseci analizirati programe obrazovnih institucija.

Naime, podaci govore da obrazovanje kako u Tuzlanskom kantonu, pa tako i u cijeloj BiH, uopće nije prilagođeno tržištu rada zbog čega ova zemlja trpi sve masovniji odlazak mladih.

Bh. mladi, nakon što završe osnovnu školu, uglavnom se upisuju u one srednje škole koje se sviđaju njihovim roditeljima.

"Mladi upisuju ono što upisuje njihovo društvo. Mislim i da roditelji imaju naviku ostvarivanja svojih ambicija kroz djecu, a koje nisu uspjeli ostvariti kao mladi. I ja sam isto trebala upisati medicinsku školu jer je i moja mama završila tu školu. Međutim, ja sam ipak postupila po svom. Moja mama je tada rekla da se više nikada neće miješati u moje odluke. Većina nas se susreće s tim. Roditelji kasnije shvate da su pogriješili, ali već bude kasno", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) studentica Mirela Biković iz Omladinskog resursnog centra Tuzla.

Student Emir Karamujić također ističe da mladi iz srednjih škola ili fakulteta izlaze vrlo često bez prakse, uglavnom s teorijskim znanjem zbog čega teško i dolaze do posla.

"Nedostaje nam dosta praktičnog znanja. Profesori nas pretrpavaju nekim zastarjelim metodama obrazovanja. Profesori samo pričaju, a studenti samo slušaju. Nema interakcije, nema rada studenata", riječi su Karamujića.

Upravo ovi nedostaci mlade sve više odvode iz Bosne i Hercegovine na školovanja u druge zemlje.

Projekt Omladinskog resursnog centra Tuzla, sarajevske organizacije S.K.I.L.L.S., u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u BiH, ima za cilj da za šest mjeseci donese analizu o potrebama tržišta rada, ali i prikaže školske i fakultetske programe u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije