Vrbovali ih za odlazak u Njemačku, oduzeli pasoše i natjerali na težak rad

Radiosarajevo.ba
Vrbovali ih za odlazak u Njemačku, oduzeli pasoše i natjerali na težak rad
Foto:Pixabay / Ilustracija

Par na području Šibenika vrbovao četveročlanu obitelj: Obećali im med i mlijeko u Njemačkoj, a onda im uzeli dokumente i držali ih kao robove

Bračni par, 51-godišnjak i 52-godišnjakinja, osumnjičeni su za trgovanje ljudima jer su tokom oktobra i novembra prošle godine na području Šibenika vrbovali 27-godišnjaka, njegovu 21-godišnju suprugu i njihovo dvoje djece, za odlazak u Njemačku gdje su ih iskorištavali za težak fizički rad, potvrđeno je iz Policijske uprave Šibenik, prenosi Šibenik.in. 

"Utvrđeno je da su osumnjičeni na području Šibenika, u više navrata za odlazak u inozemstvo vrbovali 21-godišnjakinju i njenog 27-godišnjeg supruga, s njihove dvoje djece, koristeći njihov težak životni položaj, obmanjujući ih o uslovima rada, stanovanja i naknade za rad u Republici Njemačkoj," saopćeno je iz policije.

Osumnjičeni bračni par organizirao im je prijevoz i ispratio ih do Njemačke gdje je četveročlana porodica od 4. novembra prošle godine do 22. januara ove godine prisilno radila težak fizički rad i služila bez novčane naknade. Nazad u Hrvatsku porodica se nije mogla vratiti jer im je bračni par oduzeo identifikacijske dokumente, a stalno su im i prijetili.

Kako navodi policija, četveročlana porodica koju je bračni par brutalno iskorištavao, živjela je u neljudskim uslovima, bez elementarnih životnih potrepština.

Također, Šibenik.in navodi da ni bračni par ni porodica koju su iskorištavali nemaju prebivalište na području Šibenika. Policija je za cijeli slučaj doznala jer ih je kontaktirala porodica oštećenih.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni par je, uz kaznenu prijavu, predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije