Mladi poručili: Proces suočavanja s prošlošću ne ide tokom kojim bi trebao

Radiosarajevo.ba
Mladi poručili: Proces suočavanja s prošlošću ne ide tokom kojim bi trebao
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Aktivisti organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH

Aktivisti organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH održali su danas mirno okupljanje na platou ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Držeći plakate s parolama u rukama, željeli su obilježiti godišnjicu stravičnih zločina u Ahmićima i Trusini.

“Dva zločina desila su se istog dana, jedan je zločin HVO-a u Ahmićima gdje je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti,, a drugi je zločina koji je počinila Armija RBiH u Trusini gdje su ubijena 22 civila hrvatske nacionalnosti. Mnogi ne znaju šta se desilo u nama bliskoj prošlosti, a moramo znati kako bi poboljšali budućnost nama i našoj djeci”, kazao je Ali Mahmutćehajić iz ove organizacije.

On smatra kako proces suočavanja s prošlošću ne ide tokom kojim bi trebao.

“Za neujednačenost u suočavanju s prošlošću možemo optužiti obrazovni sistem jer još uvijek imamo 150 obrazovnih objekata koje se zovu ‘dvije škole pod jednim krovom’. Djeca nam se odvajaju od malih nogu. Krive su i institucije, a potom političari koji svojim izjavama i ponašanjem ne doprinose daljnjem poboljšanju suočavanja s prošlošću u BiH”, istakao je Mahmutćehajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije