Mladenci iz Hrvatske zabrinuti: Mogu li i dalje svadbe organizirati u BiH?

Radiosarajevo.ba
Mladenci iz Hrvatske zabrinuti: Mogu li i dalje svadbe organizirati u BiH?
Foto: Unsplash / Ilustracija

I Hercegovina reducira svadbe, a i kontrole su izgleda krenule po tamošnjim svadbenim salonima, koje su punili mladenci iz Dalmacije. Imoćani su odlazili u Posušje, Vrgorčani u Ljubuški, Neretvani u Čapljinu i Mostar, Dubrovčani u Neum. Što se tiče epidemioloških mjera kojima se reguliraju svadbene svečanosti, one su šarolike županije do kantona, piše Slobodna Dalmacija. 

Najdalje je otišao Livanjski kanton, koji je potpuno zabranio svadbene svečanosti. Iza njega je Hercegovačko-neretvanski, gdje su ograničenja slično kao u Hrvatskoj do 50 zvanica, dok je najliberalniji režim u Zapadnohercegovačkom kantonu. Tako se u svadbenim salonima u Ljubuškom i Širokom brijegu mladenci mogu veseliti sa 200 zvanica.

Međutim, nije sve baš tako liberalno pa prostor održavanje svadbenih svečanosti treba imati najmanje četiri kvadratna metra po osobi. Broj zvanica i raspored sjedenja potrebno je dostaviti Zavodu za javno zdravstvo najkasnije sedmicu prije održavanja svadbene svečanosti, a dan prije održavanja svadbe potrebno je ispred prostora održavanja istaknuti raspored sjedenja s točnim popisom zvanica.

Na dan svadbe mora se osigurati beskontaktno mjerenje temperature zvanica prije ulaska u prostor svadbene svečanosti. Za sva druga okupljanja vrijedi ograničenje od 50 osoba u zatvorenim prostorima i 100 osoba na otvorenom prostoru.

Otkako su krenule restriktivne epidemiološke mjere po pitanju velikih okupljanja svadbe se sele u Hercegovinu, premda su i do sada tamošnji saloni često bili izbor mladenaca iz Dalmacije, i to zbog značajno jeftinije cijene stolice uz istu ili pak bolju razinu usluge. Cijena stolice se kreće od 45-60 KM. 

U salonima u Ljubuškom, Posušju, Širokom brijegu, Mostaru, Međugorju, za tu cijenu se može očekivat: pršut, sir, francuska salata, uštipci, teleća ragu supa, teleći rižoto, dalmatinska pašticada, krokete, janjetina i teletina, krompir i miješana salata. Također u cijenu je uračunata i vjenčana torta, omlet iznenađenja, vinski gulaš i kafa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije