Mladen Ivanić: Uskoro će "pasti" svi koji su digli ovoliku frku

S. H.
Mladen Ivanić: Uskoro će "pasti" svi koji su digli ovoliku frku
Radiosarajevo.ba / Mladen Ivanić
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić održao je konferenciju za medije u zgradi Predsjedništva, u Sarajevu, a povod je bila moguća revizija tužbe protiv Srbije.

Ivanić je na početku naveo da je agentu BiH u Međunarodnom sudu pravde u Haagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije Sakibu Softiću istekao mandat, stoga on ne može odlučiti o reviziji tužbe, te je kazao kako je napomenuo Softića danas o ovome.

U situaciju se uključio i ministar za vanjske poslove Igor Crnadak koji je kontaktirao Međunarodni sud za ljudska prava, te je Ivanić prokomentirao da su oni jedini reagirali institucionalno.

Također, Ivanić je naveo da je na zahtjev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sazvao sjednicu Predsjedništva BiH, ali da dva puta nije bilo saglasnosti da se ona održi. On je rekao i kako Bakir Izetbegović treba sazvati sjednicu, te je prokomentirao da revizija tužbe protiv Srbije izaziva političku krizu.

Predsjedavajući je poručio da ne vidi razlog za reviziju i da je beskorisno, kao i štetno, podnijeti reviziju ove tužbe.

Ivanić je istaknuo i da "tužba BiH ne postoji, te da se nijedna institucija o tome nije oglasila, kao i da tužba nema legitimitet".

Njegove su riječi i kako bi tužba trebala biti podnijeta iz institucija u BiH prema institucijama u Srbiji, te je još jednom ponovio da je to političko pitanje.

U petak se, rekao je Ivanić, sastaju i nevladine organizacije gdje će se odlučivati o reviziji tužbe.

Uvjeren je Ivanić i da će vrlo brzo pasti "svi oni koji su digli ovoliku frku", te smatra da je to zloupotreba institucija u BiH, kao i da je to pucanj u prazno.

Prvi čovjek bh. predsjedništva mišljenja je da se "ne slažu" svi u BiH s tužbom i da "jedan član Predsjedništva ne može uime BiH raditi šta želi, te da je to kršenje Ustava BiH". Ivanić je rekao i da nema dokaza protiv Srbije.

Na kraju pressa je, na upit novinara o najavljenom dolasku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Sarajevo, Ivanić prokomentirao da ovo nije pravi trenutak za posjete, ali da poziv i dalje stoji.

Trnka: Softiću mandat traje i danas

Odlukom Predsjedništva BiH imenovan je agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu po tužbi BiH protiv SR Jugoslavije Sakib Softić. I njegov mandat zvanično traje i danas, izjavio je za Fenu bivši agent BiH u ovom sudu, ustavnopravni ekspert Kasim Trnka.

Prema njegovim riječima, ono što ovdje stvara sumnju je polemika u vezi s tim da li je revizija presude novi postupak ili nastavak ranijeg postupka: "U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe po kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Ako je Sud u nekom slučaju, inače rijetkih prijedloga za reviziju, zasnovao novi predmet, za to nije imao uporišta u navedenim dokumentima i mogao je to pravdati samo praktičnim razlozima evidentiranja predmeta. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za."

Ako ovlašteni predstavnik tužene strane ospori aktivnu legitimaciju agenta BiH, o tome, kao o prethodnom pravnom pitanju, nakon rasprave, treba da odluči Sud: "Nema mjesta političkom diskursu o kvalitetu mandata agenta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije