Mladen Ivanić: Savez za promjene neće se povući iz institucija BiH

Radiosarajevo.ba
 Mladen Ivanić: Savez za promjene neće se povući iz institucija BiH
Foto: AA / Mladen Ivanić
Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da priznanja Kosova neće biti sve dok je Savez za promjene u institucijama BiH.

Ivanić je ovo rekao nakon sastanka sa zastupnicima i ministirima Saveza za promjene u Predstavničkom domu PSBiH i Vijeću ministara BiH gdje se analizirala najnovija situacija u BiH nakon izjava bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova.

"Retorika kojom se prijeti ratom nas vraća u '90-te i ratna galama zaslužuje svaku osudu", kazao je Ivanić, dodajući da mu ne pada napamet da izjavama sije strah građanima BiH.

Naglasio je da BiH tone u krizu koja je uslovljena odnosima u FBiH i uvlačenje Republike Srpske u te sukobe je suprotno njihovim interesima.

Ivanić je rekao da se Savez za promjene neće povući iz institucija BiH, navodeći da je interes Republike Srpske da vodi pametnu poliitku u ovom trenutku.

Prema njegovim riječima, uzroci ove krize su dublji i oni će se pojačavati u narednom periodu.

"BiH prijeti da bude scenarij Mostara", kazao je ivanić  i naveo da radikalni potezi nisu potrebni RS.

Kazao je i da se izjavi Izetegovića daje previše značaja jer on nema snage da uradi tako nešto.

Zamjenik predsjedavajućeg u Vijećuministara BiH Mirko Šarović je rekao da će ovakvih situacija biti na dnevnom nivou i da se RS ne treba plašiti da nije zaštićena na nivou BiH.

"Priznanja Kosova nema dok smo mi u zajedničkim institucijama BiH", kazao je Šarović, navodeći da će o tome vlast Srbije.

O ishodu današnjih razgovora, Ivanić je rekao da će procijeniti da li će upoznati i predsjednika RS Milorada Dodika.

sastanak_ivanic.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije